Científics de la NASA, l’Agència Espacial Europea (ESA), el Centre Nacional d’Investigacions Meteorològiques (CNRM) i altres organismes internacionals s’han instal·lat a Mollerussa (Lleida) i altres municipis de la comarca del Pla d’Urgell per estudiar els efectes del canvi climàtic en la demanda d’aigua en els conreus.

Ho han fet a través del projecte LIAISE presentat fa uns dies a Mollerussa, on participen l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), així com diverses empreses, entitats del territori i investigadors de Safire, MetOffice i King‘s College (Regne Unit); Météo-France, CNRM, CNRS i CESBIO (França), va informar l’IRTA en un comunicat.

Intervenen també les universitats de Wageningen, Utrecht i Delft (Països Baixos); el Jülich Research Center i la Universitat de Hohenheim (Alemanya); la Universitat de les Illes Balears (UIB); la Universitat de Barcelona (UB); la Universitat de Tolosa i la Universitat Politècnica de Paris (França); CzechGlobe (República Txeca), els Bombers de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori de l’Ebre.

El projecte pretén obtenir una millora de les previsions meteorològiques d’evaporació i precipitació i eines per gestionar de forma més eficient l’aigua de regadiu.

A les regions semiàrides de la conca mediterrània, com és el Pla d’Urgell, l’aigua s’evapora més que a altres regions, a causa del regadiu i l’heterogeneïtat en la tipologia de cultius, circumstància que, segons l’IRTA, pot interferir en l’atmosfera, alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges.

«Cal estudiar amb més detall com interactuen els diferents usos de terra amb l’atmosfera i avaluar quin efecte tenen sobre els processos que generen núvols i les tempestes d’estiu», va assegurar el tècnic de l’Àrea d’Investigació Aplicada i Modelització de l’SMC, José Ramon Miró.

Per la seva banda, l’investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA, Joaquín Bellvert, va explicar que cal aprendre a gestionar l’aigua i disposar d’eines tecnològiques que permetin saber de forma més precisa quanta es podrà utilitzar en un futur que serà cada vegada més sec i «avaluar l’efecte que tenen els embassaments i els fluxos d’aigua dels rius sobre el clima local».