Segueix-nos a les xarxes socials:

Els espanyols creuen que paguen massa impostos pels serveis que reben

Un 81,4 per cent dels enquestats pel CIS considera que la fiscalitat que s’aplica no és justa perquè no paguen més els que més tenen

Els espanyols creuen que paguen massa impostos pels serveis que reben

A un any de què es conegui l'opinió dels experts d'Hisenda sobre la reforma fiscal que vol abordar el Govern, la meitat dels ciutadans (58,6%) assegura que, tenint en compte els serveis públics i prestacions socials existents, la societat es beneficia poc o res del que es paga en impostos i cotitzacions. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi publicat aquest dimecres pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) realitzat sobre la base de 2.849 entrevistes telefòniques assistides per ordinador dutes a terme entre el 21 i el 29 de juliol de 2021 a persones majors de 18 anys de 1.007 municipis i 50 províncies.

L'estudi evidencia el descontentament dels ciutadans per com es gasten aquests ingressos que generen les administracions públiques amb els seus diners. Així, per exemple, entre els serveis públics i prestacions a les quals va a parar els diners dels impostos, els ciutadans consideren que es destina «molt pocs» diners a recerca en ciència i tecnologia (84% dels enquestats), en sanitat (70% dels enquestats) i en ajudes a les persones dependents (68%); mentre que les dues matèries a què consideren que es destina «massa» són defensa (30,4%) i obres públiques (12,1%), però el percentatge d'aquesta sensació de despesa «excessiu» és molt inferior a la de la despesa fallida.

Quan se'ls pregunta si pensen que haurien de millorar els serveis públics i les prestacions socials, encara que calgui pagar més impostos, un 20% dona suport a aquesta afirmació, mentre només un 5,1% creu que és més important pagar menys impostos, encara que això signifiqui reduir els serveis públics i prestacions socials. Al mig de les dues postures se situa un 29,2% dels enquestats.

En aquest sentit, un 46,2% dels espanyols considera que a Espanya es paga molt en impostos, mentre un 40,2% considera que es paga «regular». En la comparació amb Europa hi ha divisió d'opinions entre els que pensen que aquí es paguen més impostos que a altres països (39,6%) i els que consideren que es paguen menys (30,5%).

No paga més qui més té

Una de les respostes més clares dels ciutadans en l'enquesta és que a Espanya no paga més qui més té, afirmació que dóna suport el 81,4% dels enquestats. De fet, el 65,2% creu que els impostos s'haurien de recaptar a través de gravàmens directes com l'IRPF que varien segons la renda o la riquesa de les persones i empreses, en comptes de a través d'impostos indirectes com l'IVA que afecten a tothom, cosa que només dóna suport el 20,9% dels enquestats.

Prem per veure més contingut per a tu