La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reunirà en els pròxims dies amb els màxims responsables de les companyies elèctriques per abordar la situació del mercat energètic davant l’espiral alcista de preus, que ha motivat l’aprovació d’un pla de xoc per part de l’Executiu que impacta directament en els ingressos del sector. Aquest dimecres, el preu majorista torna a marcar un rècord al superar els 288 euros el megawatt hora (MWh).

«El Govern continua treballant per superar una conjuntura extraordinària. I ha iniciat una ronda de contactes amb la indústria, els consumidors i també amb les elèctriques, amb les quals sempre hem mantingut els canals d’interlocució», segons van indicar fonts del Ministeri de Transició Ecològica. «Alhora continuem treballant en Europa, perquè sempre hem dit que preferim una solució d’àmbit europeu i esperem el paquet que la Comissió ha anunciat que presentarà la setmana que ve», van afegir les mateixes fonts. El president del Govern, Pedro Sánchez, va plantejar dimecres que, entre altres mesures, es posés en marxa la compra conjunta de gas, un dels responsables de l’increment de costos.

El Ministeri per a la Transició Ecològica feia aquesta valoració després de conèixer que es planteja suspendre o modificar el mecanisme de minoració dels ingressos que reben la hidràulica, la nuclear i algunes renovables que van a mercat pels beneficis que reben quan el gas marca el preu marginal en el «pool», segons publica el diari Cinco Días.

El fort increment de preus des del 14 de setembre, quan va entrar en vigor el decret llei que inclou l’esmentada mesura, que està pendent de convalidació al Congrés, ha portat el Govern a un replantejament, ja que suposaria, per a preus del gas superiors a 100 euros el MWh, duplicar pràcticament la retallada dels ingressos les tres grans elèctriques, Endesa, Iberdrola i Naturgy, fixat inicialment en 2.600 milions d’euros, segons indica el rotatiu.