L'encara bisbe de Solsona, Xavier Novell, desenvolupava «un paper secundari, encara que important» en els cursos que l’entitat «Verdad y Libertad» ofereix com a teràpies de conversió de l'homosexualitat.

Així ho va assegurar ahir en una entrevista el president de l'associació «No és teràpia», Saúl Castro, que explicava que hi ha almenys dues persones que van ser testimonis de la participació de Novell en aquestes teràpies, en un dels denominats «itineraris de castedat» sota la supervisió de dirigents de «Verdad y Libertad». Arran de la participació de Novell en un d’aquests itineraris «específic per a ell» el 2018, l’antic bisbe es va ocupar de derivar a altres persones, en general homes, a «Verdad y Libertad» perquè seguissin aquest tipus de teràpia.

Modificar l’orientació sexual

Segons l'Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals i l'Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió «No és teràpia», aquestes propostes «són una amalgama de pràctiques» que tenen per objectiu modificar l’orientació sexual o la identitat de les persones que les segueixen, i proposen l'abstinència sexual.

Castro explica que l'associació «No és teràpia» està recaptant testimonis de possibles afectats per aquestes pràctiques a tota Espanya i que «estem en el pas previ a construir un cas» contra «els caps visibles de Verdad y Libertad».

En canvi, no tenen «res específic contra Novell» perquè, encara que el seu paper en aquesta associació «era important, ha resultat secundari, ja que segueixen actuant sense ell», va considerar.