La ciència l'ha portat a estudiar veterinària, fer un màster en immunologia, un doctorat en farmacologia i una estada de recerca al National Institute of Health, a Bethesa (Estats Units). Després del seu periple a l'estranger, Mariona Serra (Figueres, 1984), va fundar, juntament amb dos socis, l’empresa GoodGut: dedicada al disseny i desenvolupament d'eines de diagnòstic i teràpia per malalties digestives en base l'estudi de la microbiota intestinal. Serra serà una de les ponents de la tercera edició de l’eWoman Girona, organitzat per Diari de Girona i Prensa Ibérica; impulsat per CaixaBank, amb el patrocini de Toni Pons i la col·laboració de Calsina Carré, Prat Sàbat, Cuines Jotri i iGRUP. Cal inscripció prèvia, que és gratuïta, a través de la pàgina web www.ewoman.es/girona. 

 Quina radiografia fa del context de la dona en la societat actual?

 La igualtat encara és una assignatura pendent en el sector empresarial. És cert que les empreses estan fent bones i necessàries accions en termes de diversitat: com establir quotes i objectius de representació igualitària, mentoratges, entrenament per evitar biaixos inconscients, etcètera. Per tant, es treballa perquè hi hagi representació igualitària de les dones en termes de números (diversitat) però falta que aquests números comptin. És a dir, cal incloure i crear el sentiment de pertinència; i això implica que els èxits aconseguits siguin reconeguts, que les opinions comptin i que es valorin les aportacions. Per tant, falta crear cultura inclusiva i considerar la promoció de dones en càrrecs de presa de decisions i alta direcció. 

Quin és el seu concepte d'empresa paritària?  

És aquella empresa que integra dins la seva estratègia polítiques de diversitat i igualtat; i que pren mesures al respecte, ja que és l'única manera de crear la cultura inclusiva necessària. Actualment, segons l'informe «ESADE Gender Monitor» del 2020, hi ha un 68,67% d'empreses que ho apliquen i un 31,33% que no ho aplica. Per arribar-hi, falta la implicació de l'alta direcció en definir i integrar aquestes polítiques. 

Quines qualitats creu que ha de tenir la figura d'una persona que ocupa un càrrec directiu?

Un directiu ha de ser integrador. Ha de tenir valors i intel·ligència emocional per motivar i alinear l'equip, també ha de ser flexible i amb capacitat d'adaptació al canvi, innovador i amb visió estratègica per fixar els objectius, perseverant i optimista. 

Al llarg de la seva trajectòria, creu que s'ha enfrontat a més adversitats que altres companys pel fet de ser dona?

El moment de la meva trajectòria on he trobat més adversitat ha estat quan vaig decidir ser mare. Aquest moment va coincidir amb la creació de GoodGut i de presentar el projecte com emprenedora en fòrums per trobar finançament; em vaig trobar en situacions que es qüestionava la meva implicació o inclús de la viabilitat del projecte en veure que estava embarassada. 

Quins reptes creu que té el seu sector en els pròxims anys?

Els principals reptes són la creació d'una cultura inclusiva sense estereotips de gènere en cap dels perfils professionals dins l'empresa, facilitar la conciliació de forma igualitària, i implementar sistemes de promoció objectius.