Diari de Girona

Diari de Girona

El Govern admet que la rebaixa de l’IVA «no resol el problema» de la llum

Ribera adverteix que «tot fa pensar que els preus alts es mantindran en el temps»

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va advertir ahir que l’anunci del president del Govern d’abaixar l’IVA de la factura elèctrica al 5% «no resol el problema» de preus alts de l’electricitat. La baixada, proposada per Alberto Núñez Feijóo fa unes setmanes, va ser aleshores qualificada de «cosmètica» per la vicepresidenta. Aproximadament, per a un consumidor amb una factura mensual d’uns 60 euros suposarà un estalvi d’uns 2,7 euros. «És important entendre que amb mesures fiscals no es resol el problema. El que necessitem són canvis estructurals de gran importància», va expressar la vicepresidenta en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Foro.

Ribera va reconèixer que aquest canvi de criteri és degut al canvi de les circumstàncies que obliga a reavaluar les mesures, tot i que va insistir que aquesta reducció d’impostos no serà la solució, ni de bon tros. «No és possible treballar només en reducció d’ingressos i transferències de pressupost. Això té un impacte a curt termini i va buidant la capacitat de l’Estat de corregir situacions que requereixen una resposta de l’Estat. Per això és imprescindible treballar sobre la part substantiva, la crítica més important als partits de dreta és que les seves úniques propostes estaven orientades a fer transferències del consumidor al contribuent, però no a transformar el model, i crec que amb això no n’hi ha prou per si mateix», va insistir.

El Consell de Ministres es reunirà demà de manera extraordinària per anunciar l’aprovació del segon paquet anticrisi per la guerra d’Ucraïna, que inclourà aquesta rebaixa de l’IVA al mínim permès per Europa, així com d’altres dirigides especialment als consumidors més vulnerables que tinguin un desplegament «el més àgil i ràpid possible», com el «reforçament» del bo social elèctric, un descompte a la factura per a consumidors amb baixos ingressos que tinguin contractada la tarifa regulada (PVPC). Aquest descompte, normalment entre el 25% i el 40%, està ampliat entre el 60% i el 70% fins al 30 de juny, per la qual cosa es prorrogarà. La vicepresidenta va assegurar que «tot fa pensar que els preus alts es mantindran en el temps».

Compartir l'article

stats