8.286 famílies que viuen en zones rurals de la província de Girona i compten amb un senyal de baix rendiment o que, directament, no tenen connexió a internet disposaran de fibra òptica abans que acabi 2024

El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital va fer públic la setmana passada el resultat provisional de la segona convocatòria del Programa ÚNIC-Banda Ampla, finançat pel fons Next Generation EU i dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Tanmateix, com la resolució és provisional, encara no es coneixen quins seran els municipis i les zones gironines que es veuran beneficiades per aquesta adjudicació.

Pressupost de més de 4 milions

L’operador Adamo serà l’empresa que portarà a terme la instal·lació a la demarcació de Girona. Per fer arribar internet d’alta velocitat a les zones rurals gironines s’ha establert un pressupost de 4.284.607 d’euros. D’aquesta quantitat 3.152.699 euros arribaran mitjançant les ajudes, l’importa restant, que ascendeix a més d’1,1 milions d’euros, el completarà l’operador Adamo mitjançant capital privat. El termini per a dur a terme la instal·lació començarà una vegada que la resolució del Ministeri sigui ferma i finalitzarà el 31 de desembre de 2024.

L’objectiu és fer arribar la fibra òptica a un total de 50.526 llars de diferents punts de Catalunya (26.629 a Tarragona, 8.375 a Barcelona, 8.286 a Girona i 7.236 a Lleida).

A més, les ajudes del govern espanyol estendran la banda ampla a un gruix de 728.000 llars de tot l’Estat. Adamo i Avatel son principals captadors amb 98 i 73 milions d’euros, respectivament, per sobre de Telefónica, que rebrà una suma total de 42 milions d’euros.

Des d’Adamo consideren que la instal·lació d’internet d’alta velocitat ajudarà a «fixar habitants al territori, com una eina imprescindible en la lluita contra el fenomen de la despoblació».