L'entitat educativa Fundesplai ha aprovat treballar la «ciutadania global» i la convivència en diversos tallers amb més de 104.000 infants tant a esplais com a centres escolars. Segons l'entitat, aquesta proposta educativa sorgeix per fomentar «el respecte i la fraternitat» en un context on creuen que creixen «els discursos xenòfobs».

Amb el projecte «NuSOS» es pretén sensibilitzar els joves i infants sobre els reptes del fet migratori, el canvi climàtic, les desigualtats o la pobresa. En una trobada aquest cap de setmana a Montesquiu (Osona), uns 200 monitors s'han reunit per fer tallers formatius relacionats amb aquesta temàtica, així com amb la dels menors estrangers no acompanyats, i han presentat la nova aposta educativa per dos cursos.

Fundesplai alerta que amb el context actual de «creixent diversitat» també hi ha hagut un increment dels discursos xenòfobs, i asseguren que és «necessari redoblar els esforços» perquè els joves se socialitzin en valors com «la fraternitat i el respecte a al diversitat», ja que creuen que així es pot treballar per superar «estereotipis i prejudicis».

Segons l'entitat, la proposta gira entorn la ciutadania global, les migracions i el refugi perquè els infants reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors «indispensables» per a la convivència i la sostenibilitat. Expliquen que es basa en un context amb reptes «sense precedents» com el canvi climàtic, les migracions forçades o la pobresa, i aposten perquè l'educació ofereixi als infants les eines per reflexionar de manera crítica i col·laborar en la seva solució individual i col·lectivament. La proposta es desenvoluparà en col·laboració amb entitats especialitzades en temes de migracions, refugi i canvi climàtic per fer formacions i activitats, en 113 esplais i projectes de lleure i a 1.133 centres escolars.

Pel que fa al nom del projecte, reflecteix la necessitat de desfer els «nusos» que impedeixen solucionar situacions crítiques i vol demostrar la necessitat de teixir «nusos» de complicitat per obtenir aquestes solucions.