El programa Esport blanc escolar es va reprendre el dilluns 13 de gener amb normalitat a les diferents pistes d'esquí que l'acullen, tal com van anunciar divendres els Consells esportius del Pirineu després d'obtenir el compromís que cobraran el 20% que falta de les subvencions de 2018 i l'import pendent de l'any passat.

Les activitats s'adrecen a 2.688 estudiants de tercer i quart de primària de 60 centres educatius pirinencs -entre els quals n'hi ha de la Cerdanya i el Ripollès-, que en el cas de l'alumnat de la Salle de la Seu d'Urgell s'ha familiaritzat amb la modalitat d'esquí nòrdic a l'estació d'Aransa, a Lles de Cerdanya. Des de la mancomunitat que aplega aquests complexos confien en què es produeixin nevades en les pròximes setmanes, per poder tancar la temporada «amb condicions».

Tot i que l'aturada de les activitats del programa Esport blanc escolar durant la primera setmana de gener no va afectar al calendari programat per a la pràctica de l'esquí de fons, la tècnica de la Mancomunitat de les estacions d'esquí nòrdic, Imma Obiols, va explicar que la situació els havia fet «patir». En aquest sentit, en va ressaltar la importància tant per a l'alumnat dels centres educatius com per als complexos d'hivern, ja que els suposa una garantia de visitants entre setmana.

L'objectiu del programa és que els estudiants es familiaritzin amb el medi i amb el material necessari per a la pràctica de l'esquí i que, a més, siguin capaços de començar-se a moure amb autonomia, tal com va explicar un dels monitors d'Esport blanc escolar, Sergi Brau. També va dir que en el cas del nòrdic, una modalitat menys coneguda que l'alpí, cal incidir molt en com han de desplaçar-se pels circuits.

Centres de la Cerdanya i el Ripollès

Enguany, gairebé 3.000 escolars de 3r i 4t de primària es beneficien d'aquestes activitats; 285 més que el curs passat. Tots aquests infants van a escoles públiques o concertades d'alguna de les nou comarques del Pirineu: Cerdanya, Ripollès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès i Val d'Aran. El programa va néixer el curs 2013-2014, es duu a terme en horari lectiu dins les activitats d'educació física i consta de vuit sessions: tres d'esquí alpí, tres de nòrdic i dos de surf de neu.