Ahir va ser l'Església qui es va posicionar sobre el debat sobiranista en plena campanya electoral. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va convocar una vigiília d'oració per aquest divendres a la Catedral per «resar per Espanya i la seva unitat» davant de les eleccions de diumenge. A través d'una carta, Cañizares assegura que la diòcesi «no entra a fer cap valoració política, que no ens correspon» però manifesta la seva «preocupació» perquè «la secessió pot generar no pocs patiments tant als que habiten en terres catalanes com els que viuen a la resta dels pobles d'Espanya». Per això, el cardenal també convoca la resta de parròquies a incloure pregàries amb aquesta mateixa finalitat durant un mes a totes les misses.

«En tot cas, demanem a tots que durant un mes, almenys, a partir d'avui (ahir pel lector), s'introdueixin oracions especials a la pregària dels fidels a la Santa Missa amb aquesta intenció, perquè sigui una oració incessant, constant, que arribi a Déu», diu a la missiva. El cardenal també assegura que el proper 27-S planteja unes qüestions transcendentals i que afecten «l'actual marc de convivència» i «de la mateixa unitat de la nostra nació, que també és una qüestió moral». A la carta, que també signa el bisbe auxiliar de València, mon?senyor Eteban Escudero, se citen també la Conferència Episcopal Espanyola, la Doctrina Social de l'Església i Sant Joan Pau II per assegurar que no hi ha cap «justificació moral» per a la separació. Per això, diu, «demanem a Espanya, demanem a Catalunya, demanem per la seva fidelitat a les arrels que les sustenten, pel seu progrés, pel seu benestar, ja que els afecta i necesssiten». En aquest sentit, recorda un text de la Conferència Episcopal del 2002 que deia que «posar en perill la convivència dels espanyols, negant unilateralment la sobirania d'Espanya, sense valorar les greus conseqüències que aquesta negocació podria comportar, no seria prudent ni moralment acceptable. La Constitució és avui el marc jurídic ineludible de referència per a la convivència». Amb tot, el cardenal valencià puntualitza que la Carta Magna és una norma susceptible de modificar-se però que «tot procés de canvi s'ha de fer segons preveu l'ordenament jurídic». «Pretendre unilateralment alterar aquest ordenament en funció d'una determinada voluntat de poder o de qualsevol altres tipus, és inadmissible. Cal respectar i tutelar el bé comú d'una societat pluricentenària», afegeix.

Finalment, diu que davant de la situació creada i qualificada per alguns de «crítica» conviden a «tots els fidels de la nostra diòcesi de València a pregar insistentment i amb fe: l'oració és la força que tenim els creients davant de situacions que no podem o no sabem resoldre els homes».

El Bisbat de Girona

Cañizares valora i agraeix la Declaració feta fa uns dies «pels nostres germans i amics Bisbes de les diòcesis que són de Catalunya, i els manifestem la nostra comprensió, la nostra proximitat i solidaritat a les seves preocupacions, inquietuds i esperances que aquesta qüestió comporta». De fet, ahir el Bisbat de Girona es va remetre a la carta que va fer el bisbe, Francesc Pardo, amb motiu de l'Onze de Setembre on animava tothom a preguntar-se què es podia fer per Catalunya en un moment «històric» i també a aquesta declaració dels Bisbes catalans, que asseguraven respectar «la legítima diversitat d'opinions que se sotmetran a votació».

Els bisbes catalans van reiterar ahir la seva petició que en les eleccions del pròxim 27 de setembre es voti aquelles opcions polítiques basades en la recerca de la pau, la solidaritat i la justícia. El passat 7 de setembre, la Conferència Episcopal Tarraconense ja va fer pública una nota dels bisbes, aprovada per unanimitat, en la qual expressava el seu criteri respecte d'aquestes eleccions.

Ahir, i en un altre comunicat, els bisbes de Catalunya ratifiquen que no correspon a l'Església proposar una opció concreta, però sí que defensen la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que «es basin en el respecte a la dignitat de les persones i dels pobles, i que busquin amb constància la pau, la solidaritat i la justícia».