Que Junts pel Sí s'imposés ahir a tota la província amb més del 56 per cent dels vots té a veure amb el fet que guanyés a pràcticament tots els 221 municipis gironins -al tancament d'aquesta edició n'hi havia quatre pendents d'escrutar o sense l'escrutini completat.

La candidatura conjunta de CDC i ERC va obtenir una folgada victòria a totes les comarques gironines pel que fa al nombre de vots però als partits que més bon gust de boca li van deixar les eleccions d'ahir són la CUP i C's, que han quedat situades com a segona força en nombrosos municipis -els assamblearies en 140 municipis i el partit taronja en una setantena.

La radiografia que deixen els resultats d'ahir és que les poblacions més rurals i amb poca demografia van decantar-se per l'opció Junts pel Sí i la CUP però aquest tàndem es trencava en les àrees més habitades on C's va experimentar un meteòric ascens que ha suposat el desbancament del PP com a segona força en viles com Blanes, Figueres, Lloret de Mar, Roses, Puigcerdà, Castelló d'Empúries, Cabanes, Vilamalla, Sant Climent Sescebes o Guils. Però és que també va entrar com a segona força en altres municipis com Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Fornells de la Selva o Vilablareix.

Els resultats de la CUP en aquestes autonòmiques també van experimentar un creixement exponencial, no tan sols per la incidència en tots els municipis de la província -tendència que ja es va observar en les darreres eleccions municipals- sinó perquè dels 2.500 vots que va aconseguir en les autonòmiques de 2012 ha passat a acumular 32.670 vots en els comicis d'ahir, aconseguint situar-se com a segona partit més votat en dues capitals de província com Banyoles i la Bisbal d'Empordà.

Aquestes eleccions autonòmiques han suposat un important retrocés per al PP que de ser la segona força en 14 municipis gironins l'any 2012 ara només ho és en sis, com per exemple a Biure. Qui no ha retrocedit és el PSC, que ahir va quedar com a segon partit més votat en vuit municipis, una pujada que tampoc podran celebrar massa eufòricament els socialistes si es té en compte el 2012 van passar de ser la segona opció més escollida en 90 poblacions a ser-ho en 5.

El viatge en solitari d'Unió li ha passat factura tradicionals feus, com Hostalric i Vilamalla, poblacions on malgrat tenir alcaldes d'aquesta formació han obtingut 39 i 23 vots respectivament. Millor sort va tenir Catalunya Sí que es Pot, encara que va haver de conformar-se amb ser el tren de cua en bona part de poblacions.

L'anècdota

A Parlavà, població on està empadronat el candidat per Girona de Junts pel Sí, Lluís Llach, la candidatura conjunta va fer-se amb el 84,15% del vots (239), molt per davant dels 27 vots de la CUP, que va ser la segona força més votada en aquesta població. Una correlació de forces similar es va donar a Verges, localitat que va veure néixer Llach, si bé els vots de Junts pel Sí van sumar 519 i els de la CUP, 101.