21 de desembre de 2015
21.12.2015

El PP es manté com a primera força política en 39 províncies

El bipartidisme entre populars i socialistes ha perdut força a les grans províncies a favor de les candidatures de Podem i Ciutadans

21.12.2015 | 07:18

La convulsió de les eleccions generals trencant el bipartidisme ha estat més palpable a les grans províncies, on el PP i el PSOE han tingut una veritable sagnia d'escons, mentre que han salvat els mobles en les circumscripcions més petites. El PP ha guanyat en 39 províncies, mentre que el PSOE s'ha alçat amb el triomf en sis -fa quatre anys només va guanyar a Sevilla i Barcelona-, Podem arrasa a Àlaba i Guipúscoa i la seva marca catalana, En Comú Podem, obté la victòria a Barcelona i Tarragona. Analitzant les dades de l'escrutini dels vots, es comprova que el bipartidisme del PP i del PSOE perd força a les grans províncies, en favor de Podem i Ciutadans. Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Alacant, Màlaga i Múrcia, que són només el 13 per cent de les circumscripcions, posaven en joc 126 diputats, i és en aquestes províncies precisament on el PP i el PSOE registren la major part de les seves pèrdues.

El PP, en concret, cedeix 25 dels 63 escons que perd respecte a 2011, mentre que dels 20 diputats menys amb els quals explicarà el grup socialista, onze s'han quedat en el camí d'aquestes set grans circumscripcions.

Per contra, hi ha 28 províncies en les quals, per població, es trien cinc o menys diputats, i és en aquestes places on el bipartidisme aconsegueix mantenir-se a flotació, i fins i tot en algunes d'elles, com Segòvia, Jaén, Conca o Ciudad Real només PP i PSOE obtenen representació.Són en realitat el 52 per cent de les circumscripcions, però només escullen a un centenar de diputats. La Llei D'Hondt per la qual es regeix el sistema electoral espanyol beneficia als grans partits en aquestes províncies, on aconseguir un escó costa fins a gairebé un 20 per cent dels sufragis. Un sistema que en aquestes circumscripcions no ha beneficiat els partits emergents, que, no obstant això, s'han fet un forat a les províncies mitjanes i, en molts casos, a costa del PP.

Amb tot, el PP es manté com a primera força política en 39 províncies: Albacete, Alacant, Almeria, Astúries, Àvila, Balears, Burgos, Càceres, Cantàbria, Castelló, Ceuta, Ciudad Real, la Corunya, Conca, Granada, Guadalajara, Huesca, León, Lugo, Madrid, Melilla, Murcia, Navarra, Orense, Palencia, Las Palmas, Pontevedra, La Rioja, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Segòvia, Sòria, Terol, Toledo, València, Valladolid, Zamora i Saragossa. En alguns casos, com a Càceres, el PP empata a diputats amb el PSOE, però té més vots. Els socialistes, per la seva banda, guanyen a Badajoz, Cadis, Còrdova, Huelva, Jaén i Sevilla, però han perdut Barcelona, on la llista de Carme Chacón no ha tingut la sort del 2011.

El PP va guanyar les eleccions a Galícia on va aconseguir deu escons encara que n'ha perdut cinc mentre que la coalició En Marea, amb sis diputats, obté un resultat històric.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook