A només sis mesos de diferència de les anteriors i amb resultats molt similars als del 20 de desembre, Espanya va viure el diumenge una nova jornada electoral. Per segona vegada els partits necessiten, més que mai, fer mans i mànigues per intentar aconseguir la majoria absoluta que els permeti governar a l'Estat, no només sota l'atenta mirada de la resta de partits i ciutadans, sinó també de la Unió Europea (UE).

Després del referèndum que va definir la marxa del Regne Unit el divendres, a només quatre dies de diferència amb la posada d'urnes a Espanya, la UE augmenta progressivament la pressió per buscar una estabilitat amb la resta dels seus membres i ahir mateix va donar un toc d'atenció en la necessitat de buscar-la també dins de l'Estat espanyol.

«Esperem que ara es pugui formar un govern estable perquè Espanya pugui continuar treballant de prop amb les institucions comunitàries, així com amb els seus socis europeus» va dir el portaveu comunitari, Margaritis Schinas, en el marc de la roda de premsa diària que va celebrar la institució. Schinas també va aprofitar per explicar que «el president Juncker va escriure a Mariano Rajoy l'endemà mateix de les eleccions per donar-li l'enhorabona per haver guanyat la majoria d'escons».

Diversos diputats europeus també van aprofitar per mostrar les seves reaccions envers els resultats, com és el cas del secretari general del Partit Popular Europeu, Antonio López Istúriz, que va assegurar que els resultats eren la mostra «del missatge clar i contundent que es vol un govern estable, responsable i eficient». L'eurodiputat popular va insistir en la necessitat d'«accelerar» la formació de govern per començar a treballar com més aviat millor en «els reptes als quals s'enfronta Espanya i també la Unió Europea».

Per part del grup socialista, el seu president, Gianni Pittella, va remarcar que el resultat de les eleccions «evidencia que el PSOE és el punt de referència per esquerra» en tot l'Estat espanyol. «Amb el PSOE i altres forces progressistes d'Europa hem de continuar lluitant amb vigor els propers mesos».

Per part del grup d'Esquerra Unitària Europea (amb 5 eurodiputats de Podem, i quatre d'Esquerra Unida), la seva presidenta, Gabriele Zimmer, va posar la pilota al terrat del PSOE assegurant que «són ells qui han de decidir si alliberar o no una nació submergida en la corrupció, l'elevada taxa d'atur i una dolorosa austeritat». Zimmer també va lamentar que «encara estem molt lluny de trobar una solució a tot aquest bloqueig polític» i que «això és el que suposa més retard a l'hora de determinar les polítiques d'austeritat».

Trobada europea

Una de les primeres actuacions del president en funcions serà precisament a Brussel·les, on avui assistirà a unes jornades amb els seus homòlegs europeus en una cimera per valorar la situació del Brexit amb tots els representants dels estats membres de la UE. Abans de l'inici de la cimera, Mariano Rajoy té previst celebrar una reunió bilateral amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Rajoy va tenir ahir un primer contacte telefònic amb la cancellera del govern alemany, Angela Merkel, per parlar i intercanviar opinions de la nova situació política i valorar les eleccions que es van celebrar el diumenge.

El govern alemany va ?adherir-se a la mateix opinió de la Comissió Europea, i va instar Espanya a ?retornar «al bon camí de les ?reformes, el creixement i la reducció de l'atur». També van definir ?l'Estat espanyol com un dels «països més significatius a Europa» tant en matèria política com econòmica.