Els eurodiputats verds Ernest Urtasun i Ska Keller van ser ahir a Girona per donar suport a la candidatura d'En Comú Podem, liderada per Joan Luengo. Tots ells van defensar el «nou acord verd» (green new deal) que, en el cas de les comarques gironines, es podria traduir en la creació de fins a 50.000 llocs de treball relaci

onats amb l'economia verda, 20.000 dels quals correspondrien al sector públic, segons Luengo.

Tant Luengo com Urtasun també es van mostrar disposats a aturar el gasoducte Midcat, que en la seva opinió «trinxaria» les comarques gironines pel mig. Segons van alertar, malgrat que els reguladors energètics d'Espanya i França van rebutjar el projecte fa pocs mesos, el Govern estatal el podria intentar reactivar. Per això, Luengo va demanar a ERC, JxCat i PSC si, quan arribin al Congrés, intentaran «aturar» el projecte o bé «miraran cap a un altre costat» per afavorir els interessos de les empreses.

D'altra banda, Luengo també es va comprometre a treballar per atuar la pressió urbanística sobre la Costa Brava i a impulsar un gran pacte per les energies renovables a les comarques gironines. Pel que fa a l'ús de l'aigua, va destacar la necessitat que siguin les administracions públiques qui en tinguin la gestió, després que s'hagin destapat casos de possibles males praxis com, per exemple, el que ha passat amb Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià).

Urtasun, per la seva banda, va subratllar la proposta dels comuns de crear un nou «impost verd» dirigit a les grans fortunes, i que en el cas espanyol permetria recaptar fins a 10.000 milions d'euros anuals que es podrien destinar a noves mesures per la transició energètica.