La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha avisat que la policia actuarà per prevenir la comissió de «delictes electorals» si es convoquen actes que contravinguin la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) durant la jornada de reflexió o el mateix 10-N.

«La policia ha de prevenir la comissió de fets delictius», va assegurar ahir Delgado a preguntes dels mitjans, abans de participar en un acte de campanya del PSC a Tarragona. Delgado, que és la número cinc del PSOE a la cambra baixa per Madrid, considera «molt greu» que hi hagi qui estigui planejant activitats polítiques durant la jornada de reflexió, en al·lusió a la convocatòria promoguda per la plataforma Tsunami Democràtic a les xarxes socials.

La ministra en funcions va subratllar que qualsevol acte que «distorsioni» la jornada de reflexió suposarà una vulneració de «drets democràtics i constitucionals» del conjunt de la ciutadania, per la qual cosa els seus promotors ­corren el risc d'incórrer en «delictes electorals».

Per aquest motiu, va fer una crida «a la calma, a la raonabilitat i al fet que no es cometin delictes electorals» que puguin entorpir el normal desenvolupament de les eleccions generals del 10 de novembre.

Finalment, Delgado va insistir que no hi haurà cap «gran coalició» amb el PP i que no es pactarà amb aquells que pacten amb l'extrema dreta i la ultradreta. També va desitjar que no es repeteixi el «bloqueig» al PSOE, en cas que guanyi els comicis.

La visita del Rei

Delgado també es va referir a les protestes que s'han convocat per demà dilluns, 4 de novembre, a Barcelona, coincidint amb l'acte de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona al Palau de Congressos de Catalunya, al qual tenen previst assistir el rei Felip VI i membres de la Casa Reial.

«És un acte institucional i esperem que es desenvolupi amb total normalitat, que la gent respecti aquests actes constitucionals i que no hi hagi cap alteració de l'ordre públic», va dir.

Després que JxCat i ERC hagin presentat un recurs contra la visita del Rei -que la Junta Electoral ja ha descartat-, Delgado va explicar que «no té sentit demanar ajornaments d'una cosa que no té res a veure amb actes electorals». Així, va definir la visita del monarca com una activitat «institucional» i va dir que el recurs «no procedeix».

Precisament, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va tombar ahir el recurs que van presentar JxCat i ERC per la visita del Rei d'Espanya de dilluns. Els partits independentistes consideraven que resultava electoralista que Felip VI participés en un acte en plena campanya electoral a un lloc com Catalunya, on l'afinitat o rebuig a la seva figura forma part de l'argumentari habitual de la discussió política.

Ara, però, la Junta ha resolt «denegant» les peticions que feien per ajornar l'acte fins a després del 10-N. «És una visita institucional amb motiu del lliurament dels premis anuals de la Fundació Princesa de Girona. Aquest acte no té cap contingut electoral i en conseqüència no és aplicable l'article 50 de la LOREG», diu la resolució.

«Manca de fonament»

Així, la Junta veu «manca de fonament legal i constitucional» en la petició de JxCat i ERC d'ajornar l'acte del Rei o que «es limiti el discurs que correspon a Felip VI».

A més, retreu als partits independentistes que hagin presentat el recurs «pressuposant que el Rei no guardarà els deures de neutralitat política a la qual es deuen els qui encarnen poders públics». «El cap de l'Estat no té cap adscripció política», conclou, recordant l'article 56.1 de la Constitució que detalla aquesta qüestió. Contra aquesta resolució, els partits encara poden presentar recurs en les properes 24 hores si així ho desitgen. En relació amb la resolució, la cap de llista de JxCat al Congrés per Barcelona, Laura Borràs, va acusar la Junta Electoral Provincial (JEP) de «tenir un discurs parcial» i ser electoralista, en declaracions als mitjans aquest dissabte a Girona. I va criticar que la JEP insisteixi en «la pretesa presumpta neutralitat del cap de l'Estat». Per contra, des de Vox el recurs va ser percebut com una «infàmia».