Palamós va votar canvi la nit del 24 de maig i ahir es va fer efectiu sense sobresalts. Com ja estava previst, el cap de llista d'ERC, Lluís Puig, va ser investit nou alcalde del municipi gràcies als vots dels seus regidors i dels dos de CiU. Junts governaran Palamós en minoría -sumen 8 de 17 edils- buscant acords puntuals amb les altres grups a l'oposició per garantir l'estabilitat del municipi.

En el seu discurs d'investidura Puig va explicar que vol governar Palamós amb un estil proper, "estant al costat de les persones i escoltant-les". El projecte de govern també inclou més participació i transparència en les decisions que prengui el consistori.

El nou batlle es conscient que s'haurà d'entendre amb les altres forces per a governar. Per aquest motiu ahir va voler enviar un missatge conciliador a la cap de l'oposició, l'exalcaldessa Teresa Farrés: "No farem política de "terra cremada". Canviarem allò que humilment creiem que es pot millorar, però tampoc tindrem problemes en continuar aquelles polítiques que ens semblin adequades". Puig va apostar també per reactivar els sectors econòmics del poble i per treballar per cohesionar i afavorir tot el potencial que sorgeixi, vingui d'on vingui.

El cavall de batalla del nou Palamós però té un abast nacional. Puig va afirmar que "en un moment trascendental en el que estem, amb les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre", el municipi "es posarà al costat d'un Estat català independent".

Aquí confluiràn amb els seus socis de govern, CiU, i també amb la CUP i amb els independents de TxPSJ. El cap de llista convergent, Jordi Pallí, va justificar el seu suport a Puig principalment pel projecte sobiranista que comparteixen. Pallí va reconèixer que les "múltiples coincidències" amb el programa d'ERC i amb Lluís Puig. També amb la seva "capacitat de lideratge", aspectes que van decantar la balança en favor dels republicans.

Govern del PSC "a l'ombra"

El PSC va ser la segona força més votada i ara és la principal de l'oposició. Teresa Farrés va acceptar el canvi però va lamentar que la seva proposta d'aconseguir un govern majoritari a Palamós no s'hagi assolit per culpa d'un acord "tacticista que no te res a veure amb l'interès general de la gent de Palamós".

Farrés va recordar la feina feta els últims 12 anys sota el mandat socialista i va anunciar un "govern a l'ombra" amb àrees de responsabilitat per als sis regidors del PSC. Així mateix es va mostrar disposada a arribar a acords puntuals "en temes fonamentals".

Igual de crític es va mostrar Dani Reixach, cap de llista de Junts X Palamós i Sant Joan -JxPSJ-, que va qualificar el pacte d'"irresponsabilitat política". Reixach va demanar al nou batlle "humiltat per tirar endavant el govern del poble".

La CUP, amb Joan Bohigas com a únic regidor, va anunciar la seva intenció de fer una política rupturista amb l'Estat i treballar per una plena democratització. I Vanesa Manyik del PP es va abstenir en la votació com a mostra de servei al poble i de reconeixement a la llista majoritària.

El canvi després d'una llarga etapa de govern socialista va generar molta expectació. El saló de plens del consistori es va quedar petit per presenciar la votació i la investidura del nou alcalde. L'acord previ entre convergents i republicans havia deixat en un tràmit la votació dels regidors.

Tots es van votar el cap de la seva formació menys CiU, que va votar el d'ERC, i PP, que es va abstenir. L'única sorpresa la va donar l'urna, que es va trencar. Tots els regidors van prometre el càrrec -menys Manyik, que el va jurar- i els sobiranistes ho van fer afegint la seva lleialtat al poble de Catalunya.