Les darreres eleccions municipals van consolidar el lideratge d'Esquerra Republicana (ERC) al municipi de Vilablareix, essent aquesta una de les forces polítiques amb més recorregut al capdavant de l'equip de govern. Una de les principals novetats del panorama polític de la localitat és la incorporació d'Units per Vilablareix (UxVI) que pretén ser una formació amb pluralitat d'ideologies, amb Maribel Escaño com a cap de llista.

En les darreres eleccions municipals, Esquerra Republicana va obtenir el major percentatge de vots amb l'actual batlle David Mascort com a cap de llista, que aquesta vegada torna a presentar-se d'alcaldable. Mascort assenyala que «aquesta ha estat una legislatura on hem complert amb 98 de les 106 propostes del programa electoral (el 92,5%), i n'hem implementat 41 més. Ha estat també una legislatura en què el consens i la unanimitat han estat clau». Pel que fa als projectes realitzats, el batlle ressalta que «hem dut a terme la proposta de modificació de mobilitat del poble, amb carrils bici i priorització de vianants i ciclistes, o hem incorporat mesures d'estalvi energètic i l'ús d'energies renovables als equipaments municipals», entre altres.

A banda dels republicans, consta que es presentaran: Junts per Catalunya, liderat per Sebastià Bartomeu; el PSC de la mà de Josep o Pitu García, essent aquesta la quarta vegada que encapçala la candidatura socialista; el PP amb Iván Prieto, que ja es va presentar en els anteriors comicis; i Units per Vilablareix, amb Maribel Escaño. Revisant les anteriors edicions, hi figura el partit Independents pel Poble-PM que, segons Pitu Garcia, «és una marca tova del PSC» que ja no s'usa.

Nova formació «integradora»

Maribel Escaño explica que el nou partit Units per Vilablareix va començar a formar-se fa uns dos anys, tot i que aquesta és la primera vegada que es presenta a unes eleccions. La mateixa subratlla que motivats pels Independents per la Selva, van decidir tirar endavant una nova formació política que compta amb membres de «diferents ideologies polítiques i, fins i tot gent apolítica, perquè volem ser plurals i respectar-nos entre tots».