Guanyem Girona va presentar ahir les seves propostes en matèria d'habitatge. La número 2 de la candidatura, Cristina Andreu, va recordar que «cada vegada és més difícil i més car trobar un pis de lloguer a Girona», i es va comprometre, durant els primers cent dies de govern, a convocar la taula municipal d'habitatge i aprovar una bateria de propostes per tal de facilitar l'accés dels veïns i veïnes de la ciutat al lloguer.

En aquest sentit, Andreu va denunciar que Girona és una de les poques ciutats mitjanes que no té aprovat un Pla Local d'Habitatge, i va insistir que l'objectiu de la candidatura és «guanyar una ciutat on tothom pugui viure dignament a través d'un model de garantia de drets i no d'assistencialisme».

D'entre les mesures proposades, Guanyem vol mobilitzar el parc de pisos buits amb multes als bancs i grans tenidors, alhora que volen crear una marca «d'habitatge ètic» que inclogui tots els pisos que compleixin criteris de preus i que assegurin una relació equitativa entre arrendador i arrendatari. Aquesta qualificació comportaria avantatges per als petits propietaris que posessin el seu pis al mercat del lloguer assequible.

D'altra banda, també proposen impulsar noves formes de tinença com les cooperatives d'ús o el cohabitatge, o reactivar el programa Cessió per fomentar les petites operacions de rehabilitació i/o adequació d'habitatges que es posin a disposició de la xarxa de mediació per al lloguer.

Per la seva banda, l'activista pel dret a l'habitatge Ruth Tramullas va abordar el problema dels pisos turístics, que han augmentat en 10 anys de quatre pisos (2009) als 772 actuals. La número 12 de la llista va considerar que «al Barri Vell s'ha trencat l'equilibri entre residents i visitants», i va defensar que «cal actuar abans que el centre històric es converteixi en un parc temàtic on no es pugui viure».

Per tal de garantir que els preus de lloguer siguin assequibles proposen, entre d'altres, una moratòria de llicències d'ús turístic lligada a un estudi del sector que «extregui coneixement real, fiable i rigorós per regular el fenomen de la proliferació de pisos turístics».