Després que la federació extremenya d'IU decidís abstenir-se diumenge permetent governar al partit més votat de la seva comunitat autònoma, el PP, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va indicar que la Presidència Executiva Federal de l'organització, convocada per a avui "amb caràcter d'urgència", decidirà quines mesures prendran, ja que aquestadecisió "està fora de la política federal". Per part seva, el coordinador d'IU a Extremadura, Pedro Escobar, "segur" que "a la federal s'obrirà un expedient", va afirmar que "les sancions moltes vegades no són el millor camí".

Segons va anunciar el coordinador federal d'IU, "es posarà a sobre de la taula tot allò relatiu a Extremadura i les decisions que calgui adoptar". No obstant això, en ser preguntat per una possible expulsió de la federació extremenya, Lara va considerar que era "una paraula molt forta".

El coordinador federal d'IU no només va rebutjar donar una resposta a l'espera de l'esmentada reunió, sinó que a més es va negar a avançar quina serà la postura quedefensarà a la mateixa amb la finalitat de no "condicionar" l'opinió dels membres de l'esmentat òrgan. Per a Lara, la decisió de la federació extremenya "està fora de la política federal d'IU", que segueix sent, va reafirmar, l'aprovada pel Consell Polític Federal: "que no es deixaria passar la dreta ni les polítiques de dretes".

Paral·lelament, el vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va assegurar que "no hi ha un pacte entre el Partit Popular i Izquierda Unida" a Extremadura, sinó que només hi ha un "canvi", que és el que "van votar els ciutadans".

Hores més tard, el secretari general del PSOE d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va assegurar que, després de la decisió d'IU, "els socialistes treballaran com a oposició i no col·laboraran amb IU ni participaran en una hipotètica moció de censura".

En aquest sentit, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, considera que Lara ha fet el possible i l'impossible per intentar impedir que l'abstenció de la coalició facilités la investidura del candidat del PP a Extremadura, José Antonio Monago.

En un altre ordre de coses, Maria Dolores de Cospedal reduirà de manera "contundent" la despesa pública a Castella-la Manxa, i per a això suprimirà un 60 per cent els alts càrrecs a la comunitat autònoma. La presidenta es va mostrar ferma i decidida i va explicar que suprimirà el 50 per cent dels llocs de lliure designació, reduirà les Direccions Generals de 52 a 30 i disminuirà de 35 a 5 els delegats provincials. A més, suprimirà alguns organismes autonòmics, entre ells el Defensor del Poble.

Cospedal va prometre en el seu discurs d'investidura una reducció "contundent" de la despesa corrent i una "contundent" racionalització del sector públic a l'autonomia.