Segueix-nos a les xarxes socials:

Els partits a favor de l'euro guanyen els comicis grecs

Nova Democràcia i el Pasok, partidaris de seguir a l'Euro, obtenen el suport suficient per formar govern

Els partits favorables a mantenir el rescat de Grècia han obtingut la majoria dels vots en les eleccions parlamentàries gregues d'aquest diumenge. Amb el 70,25% de les paperetes escrutades, els conservadors de Nova Democràcia obtindrien el 30,14% dels vots i 130 diputats i els socialistes del Pasok tindrien el 12,6% dels vots 34 diputats. D'altra banda, la coalició d'esquerres Syriza, contrària als termes de l'ajuda internacional que rep el país hel·lè, obté una segona posició amb 70 escons i un 26,46% dels sufragis. "Estic alleujat", ha dit un somrient Andonis Samaràs, líder de Nova Democràcia, a Reuters, mentre sortia de la seva oficina embolcallat dels cants victoriosos dels seus seguidors.

"Estic alleujat per Grècia i Europa. Tant bon punt sigui possible formarem un govern", ha manifestat a l'agència. Samaràs ha realitzat una compareixença pública en què ha dit: "El poble grec ha votat avui mantenir-se en el curs europeu i seguir dins l'eurozona... No hi haurà més aventures. El lloc de Grècia a Europa no serà posat en dubte".

De la seva banda, el líder de la coalició d'esquerres Syriza, Alexis Tsipras, també ha fet declaracions aquest diumenge al vespre. És altament improbable que Syriza, contrària als termes del rescat, entrés en un executiu amb els conservadors. És per això que el seu líder, Alexis Tsipras, ha advertit "el govern de Nova Democràcia" que "haurà de tenir molt present" que "ha quedat clar que el memoràndum no és sostenible". Tsipras ha advertit als conservadors que "no es pot avançar com s'ha fet fins ara" sinó que s'ha de tenir més en compte la voluntat del poble.

Els resultats esvaeixen un dels temors que hi havia fins ara, que no es consolidés una majoria capaç de formar govern i s'haguessin de repetir eleccions per tercera vegada.

Prem per veure més contingut per a tu