Les multinacionals del tabac han perdut la batalla amb el Govern d'Austràlia després que la Justícia hagi desestimat el seu recurs contra llei que obliga que els paquets de cigarrets siguin homogenis i sense publicitat. El Tribunal Superior de Canberra va dictaminar que la llei, que entrarà en vigor el proper 1 de desembre, no contravé la Constitució ni infringeix els drets de propietat intel·lectual, com denuncia la indústria tabaquera.

Austràlia es converteix així en el primer país a adoptar l'empaquetat genèric, sense marques ni textes de promoció del tabac, mentre que a altres països com Gran Bretanya, Canadà o els Estats Units s'estudien mesures similars. Encapçalats per la britànica British American Tobacco (amb marques internacionals com Lucky Strike), els demandants inclouen Japan Tobacco International, Imperial Tobacco (Cohibas o Golden Virginia) i Philip Morris (Marlboro, L&M o Chesterfield).

"Almenys una majoria d'aquest tribunal opina que la llei no és contrària a la Constitució d'Austràlia", van afirmar els jutges, que presentaran les seves argumentacions en una data posterior.

Les companyies no podran recórrer la sentència i hauran de començar a empaquetar el tabac en paquets de color verd oliva, amb tipografia homogènia i en lletra menuda la marca, a partir de la data d'entrada en vigor de la nova llei. A més, les advertències sanitàries amb tumors cancerígens i nadons malalts ocuparan el 75% de la part frontal dels embolcalls i el 90% de la posterior.

Un dels més ferms defensors de la llei és la fiscal general australiana, Nicola Roxon, exministra de Sanitat i el pare de la qual va morir de càncer d'esòfag provocat pel tabac quan ella tenia 10 anys. "És una fita per al control del tabac al món. Altres països podrien considerar ara adoptar mesures semblants", va explicar Roxon.

El president del Consell de Tabac i Salut, Mike Daube, va afirmar que es tracta d'"una victòria massiva per a la salut pública" i "la pitjor derrota de la indústria tabacalera mundial".

Crítiques de les empreses

Les empreses tabaqueres insisteixen que la llei els causarà pèrdues milionàries i que viola els seus drets de propietat intel·lectual en prohibir-los utilitzar els seus logotips. El portaveu de British American Tobacco, Scott McIntyre, es va mostrar "extremadament defraudat" amb la decisió i va afegir que "al final del dia ningú guanya amb l'empaquetat homogeni excepte els criminals que venen cigarrets a Austràlia".

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va celebrar la victòria judicial de la llei antitabac a Austràlia, tot assegurant que "fem una crida a la resta del món perquè segueixi la contundent posició d'Austràlia en relació amb la publicitat del tabac". La directora general de l'OMS, Margaret Chan, va explicar que "l'empaquetat senzill és una manera altament eficaç de contrarestar les implacables tàctiques publicitàries de la indústria".