Segueix-nos a les xarxes socials:

Els rebels sirians podrien estar rebent ajuda del servei d'espionatge britànic

Segons la premsa anglesa, el Regne Unit hauria contribuït als atacs contra l'exèrcit d'Al-Assad

Els rebels sirians podrien estar rebent ajuda del servei d'espionatge britànicefe

Els serveis d'intel·ligència del Regne Unit podrien estar ajudant de forma encoberta els rebels sirians a lluitar contra les forces de Bashar Al-Assad, segons va informar ahir el dominical britànic The Sunday Times.

Segons aquest rotatiu, els serveis d'espionatge d'aquest país han contribuït que els rebels sirians hagin efectuat atacs devastadors contra l'exèrcit lleial a Al-Assad, entre ells una emboscada contra 40 tancs d'aquestes tropes. Aquesta informació va ser filtrada a aquest diari a través d'un dirigent de l'oposició siriana i representa el primer indici del possible paper encobert que estarien exercint el serveis d'espionatge britànics en el conflicte de Síria.

Un dirigent dels rebels sirians va assenyalar que les autoritats del Regne Unit "coneixen i aproven un cent per cent" de les dades que la intel·ligència britànica de les seves bases a Xipre fan arribar, a través de Turquia, a les tropes rebels de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS). "Els serveis d'intel·ligència del Regne Unit estan observant la situació molt de prop des de Xipre. És molt útil perquè esbrinen moltíssimes coses", va especificar la mateixa font. D'acord amb aquest testimoni, "els britànics -que compten amb dues bases militars a Xipre- passen la informació als turcs i als americans", mentre que els rebels l'obtenen dels turcs.

Dades essencials per als rebels

Fins ara, les dades més valuoses obtingudes per mediació de les tasques d'espionatge britànic han estat la referides als moviments de les tropes lleials a Al-Assad sobre la ciutat d'Alep, controlada parcialment per les forces rebels. "Els britànics controlen les comunicacions sobre els moviments de l'exèrcit del govern i obtenim dades sobre els reforços que estan de camí a Alep. Ataquem les tropes del govern en Idlib i Saraqib (sud-oest d'Alep) amb èxit", va destacar el dirigent opositor. També va revelar que les forces rebels a Alep havien rebut imatges per satèl·lit dels Estats Units, que els turcs havien fet arribar procedents de la CIA. "Hem tingut accés a la informació des de fa un mes. El que ens proporcionen els turcs és limitat però a Alep s'ha notat la diferència", va dir.

Segons el diari, el Govern britànic va negar de manera oficial que proporcioni ajuda encoberta als rebels sirians i el seu ministre d'Exteriors, William Hague, ha estat alertat que seria il·legal en virtut de la legislació internacional proporcionar armament a qualsevol grup de Síria, país sobre el qual s'aplica un embargament d'armes de la Unió Europea.

La violència no ha disminuït a Síria malgrat els últims esforços mediadors, amb la designació aquest divendres passat del diplomàtic algerià Ladjar Brahimi com a nou enviat especial de ?l'ONU i la Lliga Àrab, en substitució de Kofi Annan, qui va presentar la dimissió el passat dia 2 d'agost. Mentrestant, els observadors internacionals van començar la seva retirada de Síria, que culminava ahir a mitjanit, encara que l'ONU mantindrà una petita oficina política a Damasc.

El president sirià, Bashar Al-Assad, va reaparèixer ahir en públic per participar en una mesquita a Damasc en l'oració d'Aid al Fitr, la festa del final del Ramadà, el mateix dia en què expira el mandat dels observadors internacionals de l'ONU a Síria. També hi van assistir el primer ministre sirià, Wael al Halqi, o el president del Parlament, Mohammed Jihad al Laham.

Prem per veure més contingut per a tu