Segueix-nos a les xarxes socials:

Mitt Romney ja prepara l'assalt dels republicans a la Casa Blanca

Els conservadors esperen reunir 50.000 persones en la cita més decisiva de la legislatura

El llarg procés de l'elecció presidencial als EUA entra en la fase decisiva amb la celebració en les properes dues setmanes de les convencions en les quals els dos grans partits d'aquest país, el republicà i el demòcrata, proclamaran els seus candidats i llançaran les seves plataformes electorals. A partir d'avui, a Tampa (Florida), els republicans es reuniran en la seva 40 convenció nacional per designar l'exgovernador i exfinancer Mitt Romney, de 65 anys, com el seu candidat a la Casa Blanca, i el congressista Paul Ryan, de 42, com a candidat a la vicepresidència.

Els demòcrates, per part seva, celebraran la seva convenció del 4 al 6 de setembre a Charlotte (Carolina del Nord), on confirmaran la candidatura a la reelecció del president Barack Obama i, probablement, del vicepresident Joe Biden. Obama i Romney no han esperat a les convencions per reptar-se i intentar conquerir l'electorat, però després de Tampa i de Charlotte haurà començat el compte enrere cap al 6 de novembre.

La sorpresa a Tampa ha vingut no de les tradicionals divisions internes del partit republicà, sinó de la forta tempesta tropical Isaac, que amenaça les costes de Florida i manté en suspens els organitzadors de la gran festa republicana. Els dirigents del partit van decidir dissabte endarrerir d'ahir a avui el començament efectiu dels treballs com a mesura de precaució i per no complicar més el dispositiu de protecció davant de la tempesta.

"La nostra primera prioritat és garantir la seguretat dels delegats, suplents, convidats i membres dels mitjans de comunicació que assisteixen a la Convenció Nacional Republicana", va assegurar el president del partit, Reince Priebus. Segons les previsions, unes 50.000 persones, entre delegats, activistes d'un i un altre signe i mitjans de comunicació tenen previst acudir a Tampa.

L'hora de la unitat

Després d'una campanya de primàries massa llarga, en la qual els aspirants republicans s'han embrancat en disputes fratricides que han debilitat la imatge del partit entre els electors moderats, ha arribat l'hora d'apostar per la unitat.

Mitt Romney ha comptat des del principi amb més fons i suports que els seus rivals, però ha patit un gran desgast coma conseqüència d'unes crítiques severes des de dins de les seves pròpies files que l'han presentat unes vegades com un financer sense escrúpols, altres com un polític vacil·lant i, en alguna ocasió, com a membre d'una confessió sospitosa, la mormona, considerada per molts cristians una secta.

Els republicans, que van perdre la Casa Blanca l'any 2008 enmig de la important caiguda financera, dipositen la seva esperança de victòria en la inquietud que sent la ciutadania davant la situació econòmica.

El país viu moments d'ansietat, amb una economia que no acaba d'enlairar-se després de la pitjor recessió des de 1929, un risc creixent de ruptura social i un lideratge mundial cada vegada més qüestionat per potències emergents com Xina.

La convenció que avui comença a Tampa pretén complir la múltiple funció de tornar a tancar les ferides en les diferents famílies polítiques que han combatut durant les primàries -ultraconservadors del moviment Tea Party, evangèlics, conservadors de la vella escola i moderats-.

Les recents paraules sobre l'existència de diferents graus de violació pronunciades pel senador republicà per Missouri Todd Akin van suposar un nou problema per a Romney, que va haver de sortir ràpidament als mitjans per criticar el seu company de partit i assegurar que les seves paraules havien estat desafortunades.

Prem per veure més contingut per a tu