Segueix-nos a les xarxes socials:

Berlusconi assegura que Mussolini va fer coses bones tot i les lleis racials

L'exprimer ministre italià afirma que el dictador feixista es va aliar amb Hitler "per por" a oposar-s'hi

L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi va afirmar ahir que la pitjor culpa del dictador Benito Mussolini va ser l'aprovació de les lleis racials, per les quals es va perseguir principalment els jueus, però que també "va fer coses bones".

Berlusconi va fer aquestes declaracions a la premsa italiana en arribar a la cerimònia celebrada a Milà en commemoració de la Jornada de la Memòria de les víctimes de l'Holocaust.

Segons el líder del Poble de la Llibertat (PDL), respecte a l'Holocaust, "Itàlia no va tenir la mateixa responsabilitat que té Alemanya, ja que hi va haver una connivència de la qual al principi no es va ser completament conscient".

Berlusconi va explicar que havia decidit participar en aquesta jornada de record ja que coses d'aquest tipus "no s'han de repetir" i va explicar que "només pensant en els deportats es pot entendre la tragèdia i la desesperació que van viure".

L'exmandatari va afegir que "és difícil posar-se al lloc de qui va decidir llavors" i va explicar que "el Govern per por davant la potència alemanya va preferir ser aliat de Hitler que oposar-s'hi".

Per la seva banda, el dimissionari primer ministre, Mario Monti, va recordar que "la segregació i l'antisemitisme són encara presents" després de visitar l'andana 21 de l'estació central de Milà, d'on van sortir els trens que portaven els deportats milanesos als camps d'extermini a causa de les lleis feixistes que discriminaven i perseguien els jueus, els gitanos i els homosexuals.

Les declaracions de Berlusconi van aixecar molta polseguera a Itàlia, i les associacions de jueus italians i historiadors van recordar-li que les lleis racials es van aprovar a Itàlia abans que comencés la II Guerra Mundial i van ser aplicades amb total autonomia i responsabilitat del règim feixista.

Fins i tot algunes associacions han amenaçat de presentar una demanda contra Berlusconi per apologia del feixisme.

Prem per veure més contingut per a tu