El nou escàndol de corrupció que ha sacsejat a l'Institut per a les Obres de Religió (IOR), conegut com el Banc Vaticà, va tenir ahir les seves primeres conseqüències amb la dimissió del director general, Paolo Cipriani, i el vicedirector, Massimo Tulli.

La dimissió de tots dos va ser acceptada per la Comissió de Cardenals i el Consell de Supervisió i s'ha produït tres dies després de la detenció de tres persones, entre elles el prelat Nunzio Scarano, acusades de frau i corrupció en el marc d'una investigació sobre suposades irregularitats financeres en l'IOR.

Scarano va ser responsable del servei de comptabilitat de l'Administració del Patrimoni de la Seu Apostòlica (APSA), que gestiona el capital immobiliari del Vaticà.

S'accelera la reforma

Amb aquestes dimissions s'accelera la reforma del Banc Vaticà, segons va precisar avui el seu president, Ernest von Freyberg, després que el 26 de juny el papa Francisco creés una comissió formada per cinc personalitats per investigar i aportar transparència al [IOR], embolicat des de fa anys en nombrosos escàndols financers.

El Consell de Supervisió i la Comissió Cardenalícia que vigila el funcionament del banc han acceptat les dimissions i han demanat a von Freyberg que assumeixi de manera interina i amb "efecte immediat" les funcions de director general, mentre s'ha obert el procés per designar als successors de Cipriani i Tulli.

El Consell de Supervisió està format per von Freyberg i quatre consellers, l'alemany Ronald Hermann Schmitz, l'espanyol Manuel Soto Serrano, el nord-americà Carl Albert Anderson i l'italià Antonio María Marocco.

Segons un comunicat del Vaticà, Cipriani i Tulli han dimitit "en el millor interès de l'institut i de la Santa Seu".

El president de l'IOR va agregar que des de 2010 el Banc Vaticà i la seva Direcció han treballat "seriosament per aconseguir que les estructures i els procediments estiguin en línia amb els estàndards internacionals en la lluita contra el blanqueig de diner".