Un atac suïcida durant un partit de voleibol va causar ahir almenys 50 morts i més de 70 ferits al sud-est de l'Afganistan. Els insurgents van convertir un recinte esportiu en un escenari sagnant el mateix dia que la Cambra Baixa del Parlament afganès va aprovavar l'acord de seguretat amb els Estats Units, que perllonga la presència de tropes d'aquest país a l'Afganistan fins 2024.

Paktika, al sud-est del país asiàtic, va ser de nou l'objectiu triat pels talibans per cometre una de les seves accions més violentes d'aquest any, després que al juliol un altre atac suïcida deixés 42 morts en un mercat de la mateixa província. El vicegovernador de la província de Paktika, Ataullah Fazli, va confirmar que 50 persones van morir en l'atac, perpetrat en un recinte esportiu en el qual estaven jugant la final d'un torneig entre districtes, el que havia fet que molta gent es trobés en el lloc. "Va ser un suïcida amb una jaqueta carregada amb un explosiu que va detonar entre centenars d'espectadors", va dir Fazli, en precisar que 14 persones van perdre la vida a l'hospital a causa de la gravetat de les ferides.

El funcionari va explicar que diversos "helicòpters van ser enviats a la zona per traslladar els ferits a Kabul causa que 32 dels ferits estaven en situació crítica". Va indicar que la capacitat hospitalària de la província no és suficient per tractar en condicions als lesionats i, per tant, va caldre portar-los a la capital afganesa. Els cossos dels morts van ser reunits en un lloc sota custòdia de les forces de seguretat, que els lliuraran demà als seus familiars, ja que molts dels assassinats van patir danys en els seus cossos que impedeixen el seu reconeixement fins al moment. Entre les víctimes es troben almenys sis nens i cinc policies locals i es tem que el nombre de morts pugui augmentar, ja que molts dels ferits es troben en situació crítica.

El president afganès, Ashraf Gani, va qualificar en un comunicat d'"acte inhumà" aquest atac suïcida "injustificable en qualsevol religió o cultura", obra dels qui "no volen un desenvolupament en pau en un país escalabornat" per dècades de guerra. Al matí, la Cambra baixa del Parlament afganès havia aprovat per majoria l'acord amb els Estats Units, el que segons el parer de Gani "és un bon pas en l'enfortiment de la sobirania de l'Afganistan", ja que les forces afganeses "seran les responsables de totes les qüestions de seguretat al país" en la seva totalitat i no subjectes a ningú.