La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, es va posar ahir a disposició del president del partit i del Govern, Mariano Rajoy, per ser candidata a l'alcaldia de Madrid en les pròximes eleccions, però va dir que no volia fer-se "pregar per a res". Aguirre es va expressar així en la roda de premsa posterior al Comitè de Direcció el seu partit, l'últim que se celebra aquest any, on va dir que es posava a disposició del PP per si podia "ser d'utilitat" i va expressar el seu suport a Ignacio González com a candidat a la Comunitat de Madrid. "No em vull fer de pregar per res, si els que han de decidir pensen que jo puc ser un actiu per al PP en qualsevol dels llocs que pensin que pugui ser d'utilitat, per descomptat jo estic a disposició", va assenyalar en referència al president del Govern, Mariano Rajoy, a qui va traslladar ja "personalment" aquest missatge.

És la primera vegada que Esperanza Aguirre s'ofereix tan explícitament a Rajoy per ser candidata a l'alcaldia de Madrid, ja que, en ser preguntada sobre aquest assumpte, contestava reiteradament el mateix: "Estic a la reserva". Al setembre de 2012, Aguirre va anunciar, en una roda de premsa convocada d'urgència i per sorpresa, que abandonava la primera línia de la política i dimitia com a presidenta de la Comunitat de Madrid. I ara, després de dos anys en la "reserva" -encara activa en els mitjans de comunicació-, es mostra disposada a encapçalar la candidatura del partit a l'Ajuntament de Madrid en les eleccions municipals del proper mes de maig. Pel que fa al moment en què la direcció del seu partit designarà els candidats, Aguirre va treure importància a aquest fet en assenyalar que el que tenia menys importància era quan es produeixi l'elecció, perquè l'important és "encertar en les persones que vagin a defensar millor els principis i valors del partit".

"Si es vol nomenar persones que no siguin prou conegudes potser seria tardà però no sembla que sigui el cas", va comentar. Preguntada per la seva "tardança" a l'hora de posar-se a disposició del partit, Aguirre va opinar que no havia trigat tant, entre altres coses, perquè portava "moltíssim temps" dient que estava "a la reserva".

Les reaccions

L'oferiment de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, per ser candidata a l'Ajuntament de la capital va suscitar felicitacions però també va despertar recels dels seus possibles rivals, que es pregunten pels veritables motius que han portat la veterana popular a fer aquest pas. Segons el vicesecretari general d'Organització i Electoral del PP, Carlos Floriano, la decisió d'Aguirre no farà sentir-se "pressionat" al president del Govern.

"No hi ha dubte que Esperanza Aguirre és un gran actiu del nostre partit", va assenyalar el dirigent del PP, que va eludir dir si ell la nomenaria candidata. "Tots estem -va dir- a disposició del partit". Floriano va matisar que serien els òrgans del partit els que decidirien "amb total independència" qui encapçala la llista popular per a l'Ajuntament de Madrid. Els candidats a l'alcaldia d'aquesta ciutat de la resta dels partits amb representació a l'Ajuntament de la capital van criticar l'oferiment d'Aguirre. El diputat de l'Assemblea de Madrid i candidat del PSOE, Antonio Miguel Carmona, va dir que seria una "bona notícia" que Aguirre "torcés el braç" a Rajoy aconseguint que aquest acceptés la seva candidatura. El diputat d'IU i candidat per a l'Ajuntament de Madrid, Mauricio Valiente, va comentar que la hipotètica candidatura de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, demostraria el "continuisme" del partit "tant en les persones com en les polítiques".