Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Vint-i-set accepten acollir 40.000 refugiats sense quotes obligatòries

El president de la Comissió Europea adverteix que no pensa fer canvis en el sistema de repartiment que va proposar als estats membres

Els caps de Govern de la UE van donar llum verd al projecte de la Comissió Europea per donar asil a 40.000 demandants sirians i eritreus arribats a Grècia i Itàlia en els darrers mesos, així com a la petició d'admetre a altres 20.000 persones que encara no han arribat a Europa. No obstant això, els governs es van negar totalment a que aquestes 60.000 persones siguin distribuïdes segons quotes obligatòries i a que la fórmula per al repartiment sigui la de la Comissió, que tenia en compte la mida de l'economia, la població de cada país, la taxa d'atur i els esforços previs en matèria d'asil.

El text de l'últim esborrany consensuat per totes les capitals és molt clar: «Davant l'emergència actual, i tenint en compte el nostre compromís de reforçar la solidaritat i la responsabilitat, el Consell Europeu ha convingut les següents mesures interconnectades, d'acord amb les decisions que va prendre en el mes d'abril:

40.000 persones clarament necessitades de protecció internacional seran reubicades des d'Itàlia i Grècia a altres estats membres en un termini de dos anys; en això participaran tots els Estats membres.

El Consell adoptarà ràpidament una decisió per la qual s'estableixi un mecanisme temporal i excepcional a aquest efecte, fet pel qual tots els Estats membres arribaran a un acord, d'aquí a finals de juliol, sobre la distribució d'aquestes persones».

El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va reiterar en tot cas que no pensa fer modificacions: «Hem posat la nostra proposta sobre la taula i no la canviarem, encara que no tingui recorregut».

La Comissió i el Consell tindran poc més d'un mes per concretar els detalls tècnics del repartiment. Segons les parts implicades, la idea és buscar una fórmula que sigui alhora voluntària i de compromís. Però el temps passa i no hi ha res confirmat al cent per cent.

Prem per veure més contingut per a tu