Segueix-nos a les xarxes socials:

Rajoy no descarta fer les eleccions generals al mes de desembre

Aznar augura que Espanya viurà "una dècada extraordinària" si pot mantenir l'estabilitat

Rajoy no descarta fer les eleccions generals al mes de desembreEFE

El president del Govern, Mariano Rajoy, no va descartar ahir que les eleccions generals se celebrin al proper mes de desembre, atès que la intenció de l'Executiu és aprovar els pressupostos generals de l'Estat per l'any que ve abans que es dissolguin les Corts. "Tot és possible", va dir Rajoy en una conversa informal amb periodistes després de clausurar el Campus FAES, a la pregunta de si la tramitació i aprovació dels pressupostos, encara que sigui pel tràmit d'urgència, l'obligarà a convocar les eleccions en l'últim mes de l'any.

Ara bé, Rajoy no va voler entrar en detalls ni parlar de dates concretes, però sí va deixar clar que la seva intenció és que els comptes de l'Estat quedin definitivament aprovats abans de dissoldre's les Corts. Això suposaria que els pressupostos generals de 2016 entrarien en vigor l'1 de gener, i els assumiria el pròxim Govern que es constitueixi després de les generals, en lloc de prorrogar els comptes actuals.

D'altra banda, Rajoy no va voler pronunciar-se sobre les últimes enquestes, algunes de les quals donen un empat entre PP, PSOE i Podem. "Ja ho veurem", va assenyalar al respecte.

Fonts parlamentàries ja van avisar divendres passat que les generals podrien celebrar-se el 13 o el 20 de desembre, i que aquest és el calendari que preveu el Govern, ja que li permetria deixar aprovats els pressupostos. La intenció de l'executiu estatal, segons les mateixes fonts, és que els comptes s'aprovin en el Consell de Ministres de l'última setmana de juliol o de la primera d'agost.

D'aquesta manera, el projecte de llei arribaria al Congrés en els primers dies d'agost i, immediatament, se celebraria la bateria de compareixences de membres del Govern per explicar el contingut dels comptes dels seus respectius departaments. Per això, la Mesa del Congrés haurà d'habilitar un parell de setmanes del mes agost, interrompent les vacances dels diputats, ja que la intenció és celebrar el debat en ple de les esmenes de totalitat a la tercera o quarta setmana d'aquest mes.

A partir d'aquí, la idea és que al setembre es puguin debatre les esmenes parcials que presentin els grups parlamentaris i aprovar els pressupostos al Congrés a mitjans de mes. Al Senat es repetiria la tramitació amb compareixences, vetos i esmenes, amb la previsió que els comptes públics puguin aprovar-se pel ple cap a la segona setmana d'octubre. Una setmana més tard, el projecte de pressupostos tornaria al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

Amb aquest calendari, el president del Govern podria dissoldre les Corts uns dies després d'aquesta aprovació, cap al 20 d'octubre. Sumats els 54 dies de termini que obliga la llei des de la convocatòria dels comicis fins al dia en què els electors dipositin el seu vot a l'urna, portaria les eleccions generals al 13 o fins i tot al 20 de desembre.

Auguri optimista d'Aznar

Per la seva banda, l'expresident del Govern, José María Aznar, va apel·lar ahir durant la seva intervenció en la clausura del Campus FAES al fet que Espanya mantingui la seva estabilitat política i la seva agenda reformista perquè això permetrà, va dir, més d'una dècada de vida econòmica "extraordinària".

L'excap de l'Executiu va subratllar els beneficis que ha reportat a Espanya l'estabilitat institucional i l'impuls reformador "actiu i enèrgic", i es va mostrar convençut que seguir aquest mateix camí en el futur permetrà "deu o dotze anys" excel·lents en el àmbit econòmic. "Això dependrà que els espanyols vulguem que ho siguin. Espanya té un futur si manté els paràmetres polítics estables", va assenyalar en referència a les pròximes eleccions generals.

Prem per veure més contingut per a tu