Segueix-nos a les xarxes socials:

Els EUA bombardegen un hospital de Metges sense Fronteres a l'Afganistan

El balanç provisional de víctimes deixa dotze membres de l'ONG, set pacients i una desena de terroristes morts

Els EUA bombardegen un hospital de Metges sense Fronteres a l'Afganistanreuters

Les forces aèries dels Estats Units van bombardejar ahir un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a la ciutat de Kunduz (Afganistan), perquè, segons van justificar, s'hi amagava un grup de talibans. Almenys dotze membres de l'ONG, set pacients i una desena de "terroristes" van morir en l'atac.

"Va ser terrible veure la pèrdua de vides de MSF, però lamentablement els terroristes van decidir amagar-se dins l'hospital", va afirmar el portaveu del ministeri d'Interior afganès, Seddiq Seddiqui.

L'hospital, que és l'únic que ofereix serveis de traumatologia i cirurgia en tota la regió i on treballaven uns 80 membres de MSF, estava atenent un centenar de pacients en el moment del bombardeig, que, segons l'ONG, va deixar "parcialment destruït" el recinte. Les imatges difoses després de l'atac van mostrar part del centre sanitari amb la planta baixa calcinada per les flames, mentre que els supervivents es refugiaven a les zones que no havien estat danyades.

"El bombardeig va continuar durant més de 30 minuts després que les autoritats militars nord-americanes i afganes fossin informades a Kabul i Washington del que havia passat", va denunciar MSF, que va assegurar que totes les parts del conflicte coneixien les seves coordenades exactes.

El portaveu del ministeri de l'Interior afganès va insistir durant una compareixença pública que l'atac es va produir perquè entre deu i quinze terroristes es van amagar a l'hospital, de manera que no van tenir més remei que bombardejar el recinte per tal d'acabar amb tots els terroristes. Segons MSF, a part dels terroristes van morir dotze membres de l'organització i 37 persones més van resultar ferides. A més, van advertir que la xifra de víctimes mortals podria augmentar al llarg de les properes hores.

Per la seva banda, el portaveu de les tropes nord-americanes a Afganistan, el coronel Brian Tribus, va evitar reconèixer obertament l'autoria de l'atac, i només va assenyalar que un bombardeig dels Estats Units a Kunduz podria "haver produït danys col·laterals a una instal·lació mèdica propera". Tot i això, el propi govern afganès va confirmar hores més tard, de forma rotunda, que l'hospital de MSF havia quedat "destruït gairebé en la pràctica totalitat pel foc generat després del bombardeig dels Estats Units", i va dir que aquests s'havien disculpat per l'atac.

El portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, va condemnar el "crim" i va negar que en el moment de l'atac hi hagués insurgents al centre sanitari, "ja que la situació del conflicte no permet als nostres guerrers ser hospitalizats". Mujahid va acusar l'agència d'intel·ligència afganesa d'haver proporcionat informació falsa als Estats Units per bombardejar l'hospital de Kunduz, fet que, segons va subratllar, va provocar que "metges, infermeres i pacients resultessin martiritzats i ferits", segons va criticar.

Prem per veure més contingut per a tu