Segueix-nos a les xarxes socials:

La policia turca carrega contra els que honren els morts de l'atemptat

L'oposició eleva la xifra de morts fins als 128, mentre que la versió oficial diu que en són 95

La policia turca carrega contra els que honren els morts de l'atemptatreuters

La policia turca va carregar ahir amb gasos lacrimògens i cops de porra contra una multitud congregada a la plaça d'Ankara on dissabte es va produir el doble atemptat suïcida, per tal d'honrar d'aquesta manera les 95 persones que hi van perdre la vida. Les forces de seguretat turques van erigir barricades en tots els carrers que porten a l'esplanada on va tenir lloc l'atemptat més mortífer de la història de Turquia, barrant el pas així a les delegacions de diversos partits polítics i organitzacions cíviques que pretenien celebrar-hi un acte commemoratiu.

Segons va subratllar el partit de l'esquerra pro kurda HDP a través d'un comunicat, la càrrega policial va causar alguns ferits a la delegació política, on s'hi trobaven, també, diversos alts càrrecs del socialdemòcrata CHP, la formació més gran de l'oposició. Després d'unes negociacions amb altres membres de la delegació, la policia finalment va obrir les barricades i va permetre el pas per posar les flors.

Tot i que el Govern va condemnar l'atemptat, la massacre ha revifat les tensions entre grans sectors de l'esquerra i el partit islamista AKP, al poder des de l'any 2002, a tres setmanes de les eleccions generals anticipades.La declaració de tres dies de dol dedicats a "totes les víctimes del terrorisme", entre els quals els soldats i policies morts en atacs de la guerrilla kurda, ha contribuït a la sensació que, fins i tot en els moments de dolor nacional, el Govern busca els vots nacionalistes, amb la vista posada als comicis del proper 1 de novembre. "Els autors pagaran per aquesta acció. No volem actes de venjança, el primer pas serà l'1 de novembre", va dir el copresident del HDP, Selahattin Demirtas, durant la cerimònia a la plaça, en referència a la data dels comicis.

Eleven els morts a 128

Segons el mateix Demirtas, les víctimes de l'atemptat s'han enfilat fins a les 128. Així ho apuntava també una nota d'aquest partit, que especificava que ja s'han identificat 120 cadàvers i en falten 8 per determinar, uns resultats que es contradiuen amb els números oficials que situen la xifra de morts en 95.

Segons la nota informativa d'HDP, entre les víctimes hi hauria dos candidats a diputat en les llistes electorals del proper 1 de novembre, una dona i un home. Per la seva banda, el CHP va informar que un total d'11 membres de la seva organització juvenil haurien mort en la massacre.

El Govern, per la seva banda, va actualitzar ahir les xifres de ferits en un comunicat publicat a la web del primer ministre, on s'indicava que encara es troben sota tractament un grup de 160 persones, de les quals 65 estan en cures intensives. Tal com especifica el comunicat, del total de 508 persones registrades als hospitals, 317 ja han estat donades d'alta després de rebre l'atenció pertinent.

Múltiples reaccions

L'atemptat va generar ahir múltiples reaccions. Des del Vaticà, el Papa Francesc va manifestar haver rebut "amb gran dolor" la notícia, i va dir que resa per Turquia. "Dolor pels nombrosos morts. Dolor pels ferits", va afegir el pontífex.

També va pronunciar-se la reina Isabel II, que va expressar la seva "commoció i tristesa". "Els meus pensaments estan amb les persones afectades per aquests terribles successos", va declarar la monarca.

Prem per veure més contingut per a tu