21 de desembre de 2015
21.12.2015

Un centenar d'incendis assoten diversos municipis de tota la cornisa cantàbrica

Té evidències que alguns focus no haurien estat causats per les condicions climàtiques adverses

21.12.2015 | 07:18
Una de les propietats afectades pels incendis que assoten Cantàbria i Astúries.

Més d'un centenar d'incendis assoten la cornisa cantàbrica amb focus a Galícia, Navarra, Cantàbria i Astúries, amb aquestes dues darreres regions com les més afectades. Tot i que ahir al vespre ja s'havien controlat o estabilitzat més d'una cinquantena de focus, continuava havent-hi punts calents. Malgrat tot, la caiguda de les temperatures, l'augment de la humitat i l'arribada de pluges feien ser optimistes a les autoritats regionals i d'emergències. A més, a diferència del que va passar en un primer moment, els mitjans aeris ja van poder treballar ahir.
Els incendis, fins air al vespre, havien cremat centenars d'hectàrees i mobilitzat 230 efectius de Bombers a més de 130 soldats de la Unitat Militar d'Emergències (UME). L'exèrcit va enviar una quinzena de vehicles, equips de transmissió de comunicacions i ambulàncies. Fonts dels governs càntabre i asturià van indicar que no s'havien de lamentar danys personals però sí algun dany material, encara que menors ja que en la majoria de casos es van salvar les propietats dels veïns.
Els focus actius des de dissabte al matí es repartien principalment i en gran part per la geografia asturiana i càntabra. Les zones més afectades són els municipis de Cangas del Narcea i d'El Franco a Astúries i Cabuérniga, Ruente, Liébana i La Cavada a Cantàbria. Al Principat, el foc va afectar cinc vivendes i una quadra i va obligar al desallotjament de diverses famílies; mentre que a Cantàbria es van viure moments tensos en veure el foc arribar fins a les portes de les cases.
L'evolució meteorològica, amb la remissió del vent i l'arribada de pluges, va ajudar als equips d'emergècies a estabilitzar o controlar una trentena d'incendis. El que els feia ser optimistes de cares a les properes hores, on en paraules del president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, podria acabar "aquest malson".
De fet, aquesta evolució positiva va permetre reobrir les principals connexions entre Astúries i Galícia, com l'autovia A-8 i la N-634 que estaven tallades al trànsit a causa dels incendis forestals

La situació a Navarra i Galícia
A Navarra els Bombers van donar per controlat l'incendi d'Igantzi. Un foc difícil d'apagar pel fort vent que va bufar en el moment que es va declarar. La remissió d'aquest va ajudar a controlar un incendi on hi van treballar set parcs de Bombers de la Comunitat Foral i soldats de la UME.
L'incendi, segons va indicar el Govern foral, va començar per la caiguda d'un arbre sobre una línia elèctrica i es va propagar afavorit pel fort vent, les elevades temperatures i l'absència d'humitat tant a terra com a la vegetació.
Pel que fa a Galícia, el foc que va començar dissabte a la tarda a Carballeda de Valdeorras es va donar per extingit després de calcinar 150 hectàrees de matolls de muntanya. La zona, de difícil accés, va complicar les tasques d'extinció perquè impedia que fins al lloc arribessin les motobombes, si bé finalment els serveis d'extinció van poder acabar amb els focus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit