Segueix-nos a les xarxes socials:

Mariano Rajoy declina per ara la proposta d'investidura

Felip VI emprendrà una nova ronda de consultes amb els partits polítics a partir del proper dimecres

Mariano Rajoy declina per ara la proposta d'investidura

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha explicat avui que ha declinat l'oferta del Rei de ser el candidat a la investidura perquè no compta amb la majoria per aconseguir-la, però manté la seva candidatura. En roda de premsa a La Moncloa, Rajoy ha explicat que no està en condicions "encara" de ser investit, perquè no només no té majoria sinó que hi ha una "majoria absoluta" en la seva contra, i ha assegurat que seguirà treballant perquè considera que la seva és la millor opció.

Mariano Rajoy, ha declinat la proposta del Rei de sotmetre al debat d'investidura, segons un comunicat de la Casa del Rei fet públic després de la reunió mantinguda entre Felip i el president del Congrés, Patxi López. A la nota, Sarsuela explica que durant l'entrevista mantinguda avui amb Rajoy, el cap de l'Estat li ha ofert ser candidat a la Presidència del Govern, oferta a la qual ha renunciat.

"Don Mariano Rajoy Brey ha agraït a Sa Majestat el Rei l'oferiment, que ha declinat", diu el comunicat. Després de la decisió de Rajoy, i una vegada que se l'ha traslladat personalment al president del Congrés, Felipe VI emprendrà una nova ronda de consultes amb els partits polítics, a partir del proper dimecres. Sarsuela explica que Felip ha demanat al president del Congrés, Patxi López, que dilluns que ve li faciliti, en una nova audiència al Palau de la Zarzuela, la llista dels representants designats pels partits per acudir a aquesta nova ronda de converses .

Aquesta nova trobada amb el president del Congrés tindrà lloc a les 17,00 hores, segons la mateixa nota. L'article 99 de la Constitució estableix que el Monarca li correspon designar candidat a la Presidència de Govern "prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària".

El focus se centra ara en el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que esperava que Rajoy "fracassés" en la seva investidura per presentar la seva alternativa. Aquest divendres Podem li ha proposat un govern format pel PSOE, Podem i IU.

La decisió de Rajoy evita que es visualitzi el rebuig del Congrés a la seva investidura, on només compta amb el suport dels seus 123 diputats. Força d'aquesta manera que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, defensi una alternativa que tampoc compta amb prou suports com per superar un primer debat d'investidura (on li caldria majoria absoluta) i busqui una aliança amb Podem o C's que, igualment, necessitaria de suports i abstencions de tercers partits per aconseguir una investidura per majoria simple.

La decisió de Rajoy suposa un gir inesperat en el guió de la investidura. Ell mateix havia assegurat aquest dijous que tenia intenció de presentar-se davant la cambra a defensar la seva proposta de gran coalició, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat des de la taula del consell de ministres que els populars en cap cas es plantejaven renunciar a Rajoy per a la investidura. Rajoy ha comunicat aquesta decisió a Felip VI durant la reunió que ha tancat la ronda de contactes del monarca amb els grups parlamentaris. Ha durat una hora i mitja.

Sobre la taula del rei la sorpresiva proposta de Podem a Pedro Sánchez, a qui ha proposat investir com a president en un govern amb IU, que ja ha emplaçat les dues formacions a inicia la negociació i deixar de banda el "teatre". L'alternativa de Sánchez es courà la setmana que ve, on el rei farà una nova ronda de contactes. El monarca ha convocat el president del Congrés dilluns a les cinc de la tarda per fet la reunió protocol·lària abans de tornar a citar els portaveus dels partits i dels grups parlamentaris.

Prem per veure més contingut per a tu