L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va afirmar que seria un «disbarat» la retirada dels noms dels carrers de Santiago Bernabéu, Pedro Muñoz Seca, Salvador Dalí o Josep Pla i va assegurar que «no es canviaran». Carmena es va referir d'aquesta manera a una informació d'El País, que va publicar una llista inicial de 256 «carrers franquistes» que ha estat elaborada per la Cátedra de Memoria Històrica de la Universitat Complutense -contratada per l'Ajuntament de la capital- que inclou espais amb els noms, entre d'altres, de Salvador Dalí, Santiago Bernabéu o Josep Pla. Segons Carmena, cap d'aquests carrers de la ciutat «està immers en les pautes a les quals fa referència» la Llei de Memòria Històrica. «Això no té ni cap ni peus», va afegir l'alcaldessa de Madrid, qui va reconèixer que desconeix totalment qui ha filtrat aquest llistat als mitjans de comunicació, però en tot cas va asseverar que «per descomptat no té res a veure amb les accions que està duent a terme l'Ajuntament per complir la llei». efe/ddg madrid

Els dos titellaires empresonats des de dissabte passat acusats d'enaltir ETA i Al-Qaeda en un espectacle de Carnaval celebrat a Madrid van sortir ahir de la presó de Soto del Real. Raúl García Pérez, de 34 anys, i Alfonso Lázaro de la Torre, de 29, van abandonar el centre penitenciari després que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, a instàncies del fiscal, acceptés el seu recurs i ordenés la seva posada en llibertat amb càrrecs.

Una vintena de persones va rebre amb aplaudiments i abraçades els dos titellaires a la sortida de la presó, on han passat quatre nits. Van abandonar el lloc en un cotxe sense fer declaracions als nombrosos periodistes que s'havien traslladat fins a la zona. La mare de Raúl García Pérez es va aturar uns instants per expressar el seu agraïment pel suport rebut.

A partir d'ara, tots dos, que han hagut de lliurar el seu passaport, hauran de comparèixer diàriament al jutjat més proper a casa seva i no podran sortir d'Espanya. El jutge els acusa d'enaltiment del terrorisme i d'incitació a l'odi per la representació de l'obra «La bruixa i el senyor Cristóbal» dins de la programació de Carnaval organitzada per l'Ajuntament de Madrid.

La defensa dels dos titellaires va expressar la seva satisfacció per la sortida de la presó de tots dos, mentre estudia si demana la retirada dels càrrecs contra ells. El lletrat va assegurar que tant els dos titellaires com ell mateix estan contents per la llibertat ordenada pel jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, tot i que manté els càrrecs, fet pel qual estudiarà amb els seus defensats la possibilitat de demanar la retirada d'aquests.

De moment, va explicar l'advocat, s'ha aconseguit «el més important», que és la sortida de la presó, que era el que «urgia» i el seu primer «objectiu». Més tard, analitzaran si prenen les mesures jurídiques pertinents per «anar a més» i aconseguir «la llibertat absoluta» dels titellaires. Segons el lletrat, des del principi ha defensat que no hi havia cap delicte en l'actuació dels titellaires, tot i que respecta l'opinió del jutge, de la qual discrepa.

Per altra banda, un jove disfressat de titellaire va ser identificat la matinada de dilluns a dimarts per la policia en el carnaval de Ourense per portar un cartell amb el lema «Gora Alka-Eta».

Fonts properes al cas van explicar que els agents van posar els fets en coneixement del jutjat de guàrdia de Orense perquè es determini si es va produir un delicte d'apologia del terrorisme.

El jove estava exhibint a la Plaça Major de Orense un cartell amb el mateix lema que es va mostrar en la funció del carnaval de Madrid del passat divendres.

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va celebrar la «gran notícia» i va considerar que «tots sentíem que veritablement no havien d'estar complint presó preventiva».

Canvi d'opinió

En el seu informe al recurs que van interposar davant del jutge els dos titellaires, el fiscal Pedro Rubira considera que ara poden quedar lliures perquè en aquest moment «és difícil que es puguin repetir els fets que són objecte d'aquest procediment».