L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va ser conduït a una comissaria de la Policia Federal a Sao Paulo -on hi va estar unes tres hores- per declarar en el marc d'una investigació que el relaciona amb la trama de corrupció a la petroliera estatal Petrobras. L'exmandatari va ser portat a la seu de la Policia Federal a l'aeroport de Congonhas, on va prestar declaració.

El trasllat de Lula es va produir després que els agents entressin al seu domicili particular, la casa d'un dels seus fills i altres residències la propietat de les quals s'atribueix a la seva família, dins d'una nova fase de l'operació que investiga els milionaris desviaments de diners que es van produir a Petrobras.

L'operació va ser ordenada pel jutge federal Sergio Moro a petició del Ministeri Públic Federal, que va assegurar en un comunicat que «hi ha evidències que l'expresident Lula va rebre valors oriünds de l'esquema Petrobras per mitjà del destí i reforma d'un apartament de tres plantes i d'una finca campestre a Atiaba». Tots dos immobles estan a nom de persones properes a Lula, però les autoritats sospiten que en realitat pertanyen a l'exmandatari, a qui investiguen per «rentat de diners» i «ocultació de patrimoni».

La Fiscalia assegura que Lula «va ser un dels principals beneficiaris dels delictes» i que hi ha «proves» que aquestes activitats il·lícites «el van enriquir i van finançar campanyes electorals i la caixa» del Partit dels Treballadors (PT), al qual pertanyen ell i l'actual mandatària, Dilma Rousseff.«Han sorgit en la investigació referències al nom de l'expresident Lula i de persones l'actuació de les quals va ser rellevant per a l'èxit de l'activitat delictiva», va afegir la Fiscalia.

Operació a Sao Paulo

L'operació portada a terme per la policia va començar a primera hora del matí, quan els agents es van presentar a la residència de Lula a la ciutat de Sao Bernardo do Campo, a la perifèria de Sao Paulo. També van escorcollats la seu de l'Institut Lula, que dirigeix ??l'excap d'Estat, a més de la finca d'Atibaia i un apartament al balneari de Guarujá, al litoral paulista.

El conjunt d'indicis contra l'expresident brasiler és «bastant significatiu», va explicar Carlos Fernando dos Santos Lima, fiscal de Curitiba encarregat del procés. «El conjunt d'indicis és prou significatiu, però molts d'ells van aparèixer a la premsa abans que féssim una investigació profunda», va dir el funcionari. «Tenim conferències de Lula a l'exterior (finançades per empreses implicades en desviaments de Petrobras) i indicis d'obres a l'exterior en què podria haver-hi tràfic d'influències, tot sota investigació», va insistir el fiscal.

L'expresident brasiler va assenyalar que es va sentir «presoner» quan la Policia Federal va entrar a casa seva per portar-lo a una comissaria, on va prestar declaració durant més de tres hores. L'excap d'Estat va dir estar «indignat» per l'arribada dels agents de la policia i va titllar de «lamentable» l'actuació del Poder Judicial, en una roda de premsa que va concedir a la seu de la direcció nacional del Partit de dels Treballadors (PT).

«No abaixaré el cap i la forma d'aixecar-lo és no tenir por», va destacar Lula, que va assegurar que «el país mereixia una mica més de respecte». L'exmandatari va explicar que està «íntimament afligit, ofès i ultratjat» perquè no mereix la situació que viu, ja que, segons la seva opinió, ell és «millor que tots els politòlegs i advocats d'aquest país».

«Si han volgut matar la cobra, no l'han colpejat al cap, l'han colpejat a la cua. I la cobra segueix viva», va assenyalar Lula, tot afegint que «tothom pot aconseguir coses materials menys la merda d'aquest metal·lúrgic», en referència a la seva antiga professió.