Segueix-nos a les xarxes socials:

Cop d'estat contra Erdogan a Turquia

L'Exèrcit assegura que controla tot el país, qualifica el president de «traïdor» i declara la llei marcial

Cop d'estat contra Erdogan a Turquiareuters

L'Exèrcit turc va assegurar en un comunicat que va prendre el poder a tot el país i va declarar la llei marcial. «L'Exèrcit ha actuat per restaurar la democràcia. Tots els acords internacionals estaran vigents i esperem mantenir les nostres bones relacions amb tots els països», assenyalava la nota de l'Estat Major de l'Exèrcit. El cap de l'Estat Major, general Hulusi Akar, va ser pres com a ostatge per un grup de soldats. A més, els militars van ocupar els aeroports internacionals d'Ankara i Istanbul, que van tancar i es van cancel·lar tots els vols.

Cap a tres quarts d'onze de la nit es va produir un intercanvi de foc entre helicòpters que sobrevolaven la caserna de l'Estat Major a Ankara i agents de la policia sobre el terreny. El primer ministre de Turquia, Binali Yildirim, va confirmar que hi havia un aparent cop militar a la capital, Ankara. «Es tracta d'un grup dins de l'Exèrcit que s'ha alçat», va assenyalar el cap de govern, que va admetre que aquests militars havien «ocupat alguns edificis importants». «Els que ho han fet pagaran un alt preu, no farem concessions a la democràcia», va prometre Yildirim.

L'agència turca Dogan va assenyalar que nombroses ambulàncies havien acudit a la caserna central de l'Estat Major, on segons testimonis s'havien sentit tirotejos. Segons el diari digital T24, l'edifici on es troba el centre dels serveis secrets turcs va ser tirotejat des d'un helicòpter.

Un gran contingent de policia es va desplegar a Ankara i va tancar els accessos a la cèntrica plaça de Kizilay. Alhora, unitats de la Gendarmeria van tancar els dos ponts sobre el Bòsfor a Istanbul, impedint tot el trànsit de la part asiàtica a l'europea de la ciutat. També es van desplegar tancs a prop de l'aeroport d'Atatürk, a Istanbul.

L'exèrcit turc va qualificar el president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, de «traïdor» i el va acusar d'haver establert un «règim autoritari de la por», alhora que va declarar un toc de queda per a tot el país. L'exèrcit va assegurar que el país serà governat per l'anomenat «Consell de Pau a Casa» per donar «a tots els ciutadans tots els drets i restablir l'ordre constitucional».

Sota Erdogan «totes les institucions de l'Estat van començar a ser dissenyades amb propòsits ideològics i l'Imperi de la Llei secular va ser de facto eliminat», establia el comunicat.

L'exèrcit turc va ordenar a totes les emissores que emetessin aquesta mateixa declaració, en la qual afirmava que «el poder polític ha perdut la seva legitimitat, ha estat deposat i els seus responsables seran processats».

Crida del president turc

El president turc va fer una crida al poble turc a resistir contra l'intent de cop militar, perpetrat en la seva opinió per un petit grup de militars. «Insto la nostra gent, tot el món, a omplir les places del país per donar a l'exèrcit la resposta necessària», va manifestar Erdogan en declaracions per telèfon a l'emissora CNNTürk. «Aquest cop d'Estat mai tindrà èxit. Tard o d'hora serà eliminat. Tornaré a Ankara», va afegir el president, que es trobava de vacances fora de la capital turca.

«Aquest esdeveniment és desafortunadament un intent de cop d'Estat perpetrat per un petit grup dins de l'exèrcit. L'ha fet l'estructura paral·lela que coneixem dins de l'Estat», va dir el president. «Rebran la resposta de la nació i pagaran un alt preu per actuar contra la nació. No els cedirem el camp. Aviat eliminarem això», va assegurar Erdogan, el país del qual és un membre clau de l'OTAN.

«Jo sóc el comandant en cap. Sense la meva informació l'exèrcit no pot fer res. He sentit que el cap de l'Estat Major està detingut. No obstant això, no sé fins a quin punt això és veritat», va reconèixer el president

El Ministeri de Defensa va desautoritzar la nota signada per l'Estat Major afirmant que es tracta d'un comunicat «pirata». Defensa va prometre que la «democràcia sortirà victoriosa». Totes les unitats de la Policia van rebre ordre de mobilitzar-se, però també es va registrar una explosió en una caserna d'una unitat policial d'elit.

Prem per veure més contingut per a tu