Més d'un milió de persones, segons les estimacions oficials, van assistir ahir a Istanbul al míting convocat pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, en rebuig a l'intent colpista del passat 15 de juliol. Un mar de banderes turques cobria el recinte Yenikapi d'Istanbul en el qual es va celebrar la denominada "Trobada per la democràcia i els màrtirs", que suposa una demostració de força d'Erdogan davant les crítiques rebudes des de la Unió Europea (UE) i Estats Units sobre les àmplies purgues efectuades després de l'aldarull.

L'espai, del qual uns 400.000 metres quadrats van ser habilitats per a aquest acte, estava replet de manifestants que formaven llargues cues per poder entrar. Entre la multitud hi havia persones amb cartells en els que es podia llegir "Erdogan és un regal de Déu" o "Moriríem pel president", així com fotografies del cap de l'Estat i del fundador de la república, Mustafa Kemal Atatürk.

Aquesta és la primera vegada en dècades que les formacions opositores -a excepció del prokurd HDP, que no va ser convidat- acudeixen a una concentració en suport al Govern.

El míting va començar amb l'himne nacional, seguit d'una recitació de l'alcorà i una oració en memòria de les 240 víctimes del cop, entre civils i forces lleials al Govern. Entre els oradors hi havia el mateix Erdogan, el primer ministre, Binali Yildirim, i els dirigents de dos dels tres partits de l'oposició: el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu i el nacionalista Devlet Bahçeli.

En el seu discurs, Erdogan va afirmar que "l'amenaça del cop no s'ha superat encara" i va advocar per recuperar la pena de mort a Turquia. Igualment, va prometre continuar sense descans les purgues a l'Administració per apartar simpatitzants de la confraria islamista de Fethullah Gülen, a la qual responsabilitza dels fets. Tot i que Gülen -un predicador turc resident a Estats Units des de 1999, la confraria del qual era fins a 2013 un ferm aliat d'Erdogan i el partit islamista governamental, l'AKP- ha negat tota implicació en el cop.

Fins ara, unes 15.000 persones han estat detingudes per suposats llaços amb l'ordre religiosa i més de 50.00o han estat suspeses dels seus càrrecs.