11 de agost de 2016
11.08.2016

Un devastador incendi causa almenys 3 morts i 300 ferits a l'illa de Madeira

Les flames arriben fins al centre històric de Funchal, cremen diverses cases i obliguen a desallotjar un miler de persones

11.08.2016 | 08:16
Un devastador incendi causa almenys 3 morts i 300 ferits a l'illa de Madeira

Almenys tres persones van morir i unes 300 van resultar ferides en un incendi que manté diversos fronts oberts a la capital de l'illa de Madeira, Funchal, i que va provocar el desallotjament d'un miler d'afectats. Una altra persona roman desapareguda després dels devastadors focs declarats dilluns i que durant la matinada van avançar fins al centre històric de Funchal, on nombrosos habitatges van quedar cremats.

Els tres morts són de la mateixa família i hi ha un total de 300 ferits hospitalitzats, segons va confirmar l'alcalde de la ciutat, Paulo Cafofo. En relació a una possible persona desapareguda, l'alcalde de Funchal va assegurar que «de moment, no es pot confirmar res». Els tres morts van ser sorpresos per les flames a cases molt properes de la població de Santa Luzia.

«Els bombers van intentar rescatar una de les víctimes en el moment en què se li estava cremant la casa, però ja no van poder fer res», va lamentar l'alcalde, abans d'afegir que els altres dos «van ser trobats cremats a l'interior dels seus habitatges».

Les flames es van propagar per l'efecte del vent i de la calor fins aproximar-se a la històrica Baixa de la capital, on els efectius de bombers i militars, alguns d'ells enviats de Lisboa, van treballar per frenar l'avanç del foc, ajudats pels veïns i nombrosos voluntaris. Funchal, amb uns 120.000 habitants, és una ciutat amb una orografia molt escarpada que dificulta les tasques d'extinció i que en aquesta època de l'any acull milers de turistes.

L'aeroport de la ciutat, un dels més transitats de Portugal, va arribar a cancel·lar diversos vols a causa del fort vent que avivava les flames i també es van tallar diverses carreteres. A més del de Madeira, l'Autoritat Nacional de Protecció Civil (ANPC) va assenyalar que a Portugal continuen actius dotze grans incendis, tots ells al centre-nord del país.

A la comarca de Funchal hi va haver en total deu poblacions en què es van registrar incendis forestals que «per sort, estan remetent i ha baixat una mica el perill», va explicar el regidor des d'una de les zones incendiades.

Ferits per inhalació de fum
Sobre els ferits, Paulo Cafofo va explicar que la majoria no revesteixen gravetat, ja que estan hospitalitzats «per inhalació de fum o per petites ferides». «La nit ha estat molt complicada pel vent i les altes temperatures», va lamentar l'alcalde, que va dir que havia estat informat que durant el matí s'havia revifat algun focus dels focs de Funchal. Quant als danys materials, va apuntar que hi ha més d'un centenar de cases afectades. De moment, en una primera estimació, serien al voltant de 500 hectàrees les cremades pels focs a la capital de l'illa.

El Govern de Portugal ha sol·licitat ajuda a la Unió Europea (UE). La ministra d'Interior de Portugal, Constança Urbano de Sousa, va confirmar que s'ha accionat el mecanisme europeu de protecció civil pel qual el país ja ha rebut el reforç d'un avió amfibi Canadair procedent d'Itàlia i un altre procedent d'Espanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook