L'escriptor cristià jordà Nahed Hattar va ser assassinat ahir a Amman després de veure's embolicat en un cas judicial per difondre una caricatura considerada blasfema i insultant per a l'islam. Un home, suposadament de tendència islamista extremista, va disparar a Hattar davant del Palau de Justícia de la capital de Jordània, on l'escriptor tenia ahir cita amb els tribunals.

Hattar, que va morir a causa de les ferides a l'hospital, era jutjat per compartir en el seu compte de Facebook una caricatura en la qual es mostrava un musulmà al paradís jaient al llit amb una dona i demanant a Al·là que li serveixi vi. Detingut a l'agost, però alliberat sota fiança el passat dia 8, va ser acusat de publicar material que pot "provocar un conflicte sectari i insultar els sentiments i creences religioses".

Les autoritats jordanes van detenir l'agressor i l'estan interrogant, segons l'agència oficial de notícies Petra, que no va revelar la identitat de l'assassí. Altres mitjans jordans el van identificar com Riyad Abdalá, un enginyer de 49 anys que va dirigir en el passat les pregàries en una mesquita i que es creu que tenia una ideologia radical.

La difusió per part de Hattar de la caricatura l'agost passat va provocar irades reaccions a les xarxes socials i amenaces, la qual cosa va dur les autoritats jordanes a emprendre mesures legals.

L'escriptor, que en un primer moment es va amagar però va acabar lliurant-se a la Justícia, va assegurar que la vinyeta només reflectia "el comportament dels terroristes" del grup gihadista Estat Islàmic (EI). No obstant això, la caricatura no al·ludia explícitament a l'EI, i fins i tot el seu advocat habitual va rebutjar defensar-lo en aquest cas tan polèmic.

L'organisme oficial encarregat d'emetre edictes religiosos a Jordània va condemnar en el seu moment la caricatura i va afirmar que "el dibuix sacríleg del Totpoderós solament augmentarà l'odi i sembrarà la discòrdia al país".

Després de l'assassinat ahir de Hattar, el portaveu del Govern jordà, Mohamed Momani, va assegurar en un comunicat que l'autor d'aquest "crim horrible" serà durament castigat. Momani va advertir contra l'"explotació d'aquest crim per difondre la retòrica d'odi", que és "aliena" a la societat jordana.

Escalada de tensió

Els temors a una escalada de la tensió confessional van quedar reflectits també a les declaracions del Front d'Acció Islàmica (FAI), braç polític dels Germans Musulmans, principal grup opositor.

La FAI va criticar els qui prenen la justícia per la seva mà i va demanar que aquest assassinat "no provoqui tensió" entre musulmans i cristians en el petit regne.

De la mateixa manera, la Cambra alta del Parlament va instar a preservar "la unitat i la convivència", així com a "oposar-se als provocadors de la divisió i del terrorisme".

Hattar pertanyia a la minoria cristiana, que representa el 5% de la població de Jordània, un país de 6,6 milions d'habitants i de majoria musulmana. Després de la seva mort, centenars de persones es van manifestar a la localitat de Fuheis, propera a la capital i de majoria cristiana, en protesta per l'assassinat i per demanar la dimissió del primer ministre, Hani al Mulqui, i el titular d'Interior, Salameh Hamad.