El partit liberal VVD del primer ministre holandès, Mark Rutte, hauria guanyat les eleccions celebrades a Holanda segons les enquestes a peu d'urna, que concendien al seu partit 31 escons, per davant de l'ultradretà Geert Wilders, amb 19 escons, empatat amb altres dos partits. Aquestes dades desmentirien allò apuntat en els darrers mesos per diferents sondejos que situaven el Partit Per la Llibertat (PVV) de Wilders com la força més votada.

Segons els sondejos a peu d'urna, Rutte, líder del democristià VVD, perdria deu escons, mentre que Wilders obtindria quatre representants més que en les últimes eleccions. Aquesta minva en els resultats del primer ministre, segons van explicar diversos analistes, es deuria a la impopularitat de les mesures d'austeritat imposades per Rutte en els últims anys.

Els grans perdedors d'aquestes eleccions serien els laboristes del PvdA, que formen part de la coalició que governa actualment juntament amb el VVD, i que perdria fins a 29 escons quedant-se amb només 9 diputats.

Per la seva banda, els grans beneficiats d'aquestes eleccions serien els verds de GroenLinks, un partit que fins ara tenia només 4 diputats, però que en aquestes eleccions podria haver pujat fins als 16. El partit antiracista Denk entraria per primera vegada al Parlament amb una representació de 3 diputats. La participació va augmentar força en aquests comicis, amb un 82%, davant del 74,6% de les últimes eleccions.

Gran afluència de votants

La jornada electoral es va desenvolupar sense grans incidents, encara que alguns centres de votació van haver de recórrer a cabines addicionals a causa de la gran afluència de votants. Diverses pàgines webs de votació en línia, com Kieskompas, Prodemos o Stemwijzer, que publiquen informació detallada sobre els programes polítics i ofereixen als votants sotmetre's a un test en línia per elegir el seu partit, van ser objecte d'atacs cibernètics durant tota la jornada.

Els webs van ser afectats per atacs DDoS, el que significa que s'envien al mateix temps múltiples sol·licituds d'informació per a sobrecarregar i desconnectar les pàgines. El Centre Nacional de Seguretat Cibernètic (CNSC), juntament amb nombrosos tècnics especialistes, van intentar aturar els atacs, que procedien de fora dels Països Baixos. El recompte dels vots en aquestes eleccions es va portar a terme manualment a causa de la por de les autoritats a un intent de països d'influir en els resultats electorals, fet pel qual a l'hora de tancar aquesta edició no hi havia resultats oficials.

Wilders va advertir que el seu rival «no ha aconseguit desfer-se de mi». «Gràcies als meus votants. Hem guanyat escons. Rutte no s'ha desfet de mi encara», va assegurar el líder populista en un missatge de Twitter.

El líder dels laboristes del PvdA, Lodewijk Asscher, va reconèixer la derrota del seu partit i entre llàgrimes va assegurar que seguirà sent líder del seu partit i que lluitarà «per una economia justa i una societat decent» a Holanda. L'actual ministre de Finances i president de l'Eurogrup, el també laborista Jeroen Dijsselbloem, es va mostrar sorprès per la pèrdua d'escons que patiria seu partit. «Qui perd una trentena d'escons en un sondeig? Demà posarem en marxa la reconstrucció», va sentenciar.