L'expresident de la Cambra de Diputats del Brasil Eduardo Cunha, el principal promotor del judici polític que va portar a la destitució de Dilma Rousseff, va ser condemnat en primera instància a 15 anys i quatre mesos de presó per corrupció, rentat de diners i evasió de divises. El jutge Sergio Moro, que concentra les investigacions del cas Petrobras a Curitiba, va dictar la primera condemna contra l'expresident de la cambra baixa del Brasil, que es troba pres des de l'octubre de l'any passat per la seva implicació en la trama corrupta.

El magistrat va acceptar la denúncia presentada per la Fiscalia i va trobar Cunha culpable de delictes de corrupció passiva, en considerar provat que va rebre suborns en un contracte de Petrobras per a l'explotació de petroli a Benín (Àfrica), el 2011.

Segons la sentència, Cunha va rebre 1,5 milions de dòlars de suborns per facilitar la signatura del contracte, però va destacar que el perjudici per a Petrobras va ser notablement més gran. «La responsabilitat d'un parlamentari federal és enorme i, per tant, també la seva culpabilitat en la pràctica dels crims», va destacar el jutge Moro.

«No hi pot haver ofensa més greu de qui traeix el mandat parlamentari i la sagrada confiança que el poble diposita en ell per obtenir benefici propi», va afegir. Cunha, que va arribar a ser un dels polítics més influents del Brasil, també va ser condemnat per rentat de diners i evasió fraudulenta de divises.