En els seus 14 anys entre reixes per violència contra la policia, l'autor de l'atemptat en el qual va morir un agent dijous als Camps Elisis de París no havia donat cap signe de radicalització que motivés el seu seguiment, segons van revelar els investigadors. Karim Cheurfi, francès de 39 anys, abatut després de l'atemptat, acumulava un fitxer de casos de violència contra les forces de l'ordre que el van portar en diverses ocasions a la presó, i que el van mantenir sota la lupa dels serveis d'intel·ligència. Però en cap moment es va detectar contacte amb grups gihadistes, el que feia difícil suposar l'atemptat que va cometre a la turística artèria comercial de la capital francesa, reivindicat després per l'Estat Islàmic (EI).

Durant el tiroteig, el mateix autor va deixar caure de la butxaca una nota manuscrita en què defensava la causa d'aquest grup terrorista contra el qual tropes franceses combaten en una coalició internacional a l'Iraq i Síria. El fiscal de París, François Molins, la subdirecció antiterrorista del qual dirigeix les investigacions, va assegurar que Cheurfi no es trobava entre els individus fitxats pel seu radicalisme. En els 14 anys que va passar a la presó per haver disparat el 2001 contra agents de l'ordre no va tenir contactes amb grups gihadistes.

Cheurfi, que des d'octubre de 2014 estava en llibertat provisional, va tornar a cridar l'atenció de les autoritats a finals de l'any passat quan dos testimonis van assegurar que volia comprar armes per atemptar contra policies. El gener passat va ser arrestat per aquests fets i el seu domicili va ser escorcollat, sense que es trobés cap element que justifiqués el seu manteniment en detenció.

L'anàlisi de les trucades telefòniques no va permetre establir si poden estar vinculades amb elements radicals, mentre que el del seu material informàtic no va posar en relleu que consultés pàgines de contingut gihadista. Malgrat tot això, la fiscalia va obrir una investigació preliminar a causa dels seus antecedents.

Tampoc va justificar el seu retorn a la presó el fet que no informés la justícia francesa que entre el 15 de gener i el 15 de febrer havia viatjat a Algèria, quelcom al qual l'obligava la seva llibertat condicional. Cheurfi va al·legar llavors que ho va fer per casar-se i el jutge que seguia el seu cas va admetre l'argument.

Reivindicació estranya

Entre les ombres que no va aclarir el fiscal hi ha la de l'estranya reivindicació de l'EI, en què identifica com a autor de l'atemptat un individu anomenat «el Belga», fet que fa sorgir el dubte sobre si hi havia un altre terrorista preparat per actuar. Més si es té en compte que els serveis d'intel·ligència francesos havien estat advertits pels seus homòlegs belgues de l'entrada al país d'un individu sospitós. El fiscal de París no va voler parlar sobre aquests aspectes de la investigació de l'atemptat gihadista.

Molins va assegurar que l'agent, de 37 anys, va ser assassinat de dos trets al cap quan es trobava en un furgó policial aparcat davant de l'Oficina de Turisme de Turquia a França, on estava prevista una manifestació. Cheurfi va disparar tres vegades al vidre del darrere del vehicle, abans d'intentar fugir i disparar contra els agents situats davant de l'Oficina de Turisme.

Un d'ells va resultar ferit de gravetat, encara que la seva vida no està en perill, i un altre va quedar ferit lleu, mentre que una turista alemanya va rebre una bala de rebot en un peu. Al cotxe de l'autor de l'atemptat es va trobar un exemplar de l'Alcorà, així com la direcció d'alguns centres policials, un fusell, munició i dos ganivets.