Segueix-nos a les xarxes socials:

Els seguidors de Mélenchon aposten pel vot en blanc o el nul

Els experts consideren que un gran augment d'aquest tipus de sufragi o una alta abstenció podrien portar Le Pen al triomf. La ultradretana diu tenir la mateixa visió de França que els votants de Fillon

Els seguidors de Mélenchon aposten pel vot en blanc o el nulagències

Els seguidors de la França Insubmisa, moviment de Jean-Luc Mélenchon, es van pronunciar a favor del «vot en blanc o nul» a la segona volta de les presidencials franceses del 7 de maig. Al final de la consulta pública per internet en què han participat 243.128 seguidors des de fa una setmana, el 36,12% es van pronunciar pel «vot blanc o nul», un 34,83% per Macron i el 29,05% per una abstenció. Mélenchon, criticat per la seva indefinició sobre a qui votar a la segona volta, va obtenir un resultat històric per a l'esquerra radical en la primera volta del 23 d'abril, quan va atreure set milions de votants, gairebé el 20% dels sufragis.

«No es tractava de donar una consigna de vot, però sí de reflectir l'opinió dels insubmisos sobre la seva opció a la segona volta», va assenyalar en un comunicat la França insubmisa, que va excloure de les opcions el vot al Front Nacional (FN) de Marine Le Pen. Mélenchon, antic ministre del governant Partit Socialista (PS), ha estat molt criticat per Emmanuel Macron, dirigents del centredreta i pels socialistes per no haver donat una consigna de vot clara contra la candidata ultradretana i en favor del candidat centrista. Segons els analistes, una alta abstenció o un augment dels vots nuls o blancs podria desembocar en un triomf de la dirigent euròfoba el 7 de maig.

Per altra banda, Macron va assegurar que té «gairebé» decidit qui serà el seu primer ministre si guanya les eleccions, i en concret estudia «un perfil masculí i un perfil femení». «Gairebé he triat, tinc un o dos perfils al cap», va respondre Macron després de ser preguntat sobre qui encapçalaria el seu Govern si diumenge és elegit president del país.

En qualsevol cas, es va negar a avançar noms com li havia demanat Le Pen, que per la seva banda va anunciar que el seu primer ministre en cas de vèncer seria el sobiranista de dretes Nicolas Dupont Aignan, amb el qual va pactar una aliança dissabte.

El candidat socioliberal va aclarir també els seus plans per disposar d'«una majoria presidencial» a les legislatives que se celebraran al juny, el que passarà per presentar candidats propis a totes les circumscripcions i perquè «almenys la meitat» no hagin estat parlamentaris anteriorment.

Per part seva, la candidata ultradretana va justificar com «un gest de complicitat» als electors de la dreta el plagi de diversos fragments d'un discurs que va fer dilluns i que havia pronunciat fa dues setmanes el que va ser el candidat de la dreta , François Fillon. El discurs copiat per Le Pen feia referència a la identitat francesa i per a Le Pen la repercussió que ha tingut és positiva. «És cert que tenim la mateixa visió de França que els electors de François Fillon, de la seva grandesa, del seu paper al món», va comentar la dirigent euròfoba.

En un altre ordre de coses, el setmanari satíric Le Canard Enchaîné va anunciar que Fillon ha presentat una demanda en contra seu per haver publicat que va atribuir llocs de treball ficticis a la seva dona i dos fills. Aquest mitjà va ser el que va originar la investigació judicial que va fer trontollar la campanya electoral de l'exprimer ministre conservador i que va provocar la seva imputació judicial i la de la seva esposa, Penelope.

Prem per veure més contingut per a tu