Segueix-nos a les xarxes socials:

Quatre països àrabs trenquen les relacions diplomàtiques amb Qatar

?Decideixen aïllar el petit emirat en considerar que dona suport al terrorisme ?Prohibeixen als seus ciutadans viatjar a Qatar i insten els nacionals de l'emirat que viuen als seus territoris a sortir-ne

Quatre països àrabs trenquen les relacions diplomàtiques amb Qatarreuters

Aràbia Saudita, Egipte, Emirats Àrabs Units i Bahrain van decidir trencar relacions diplomàtiques amb Qatar i aïllar el petit emirat del Golf Pèrsic, a qui acusen de donar suport al terrorisme, fet que obre una crisi a la regió. Riad va anunciar la ruptura de relacions i el tancament de tots els ports terrestres, marítims i aeris a tots els mitjans de transport procedents i que es dirigeixin a aquest país, que només té frontera terrestre amb Aràbia Saudita. Així mateix, va prohibir als ciutadans saudites que viatgin a l'emirat i va demanar als seus nacionals residents en aquest país que l'abandonin en un termini de 14 dies.

De la mateixa manera, els nacionals de Qatar no podran entrar o transitar per l'Aràbia Saudita, i els residents i visitants oriünds de Qatar hauran de sortir del regne abans de dues setmanes. Riad va justificar aquestes mesures per les «greus violacions» de Qatar que «posen en perill la sobirania» saudita, així com pel seu suport a «organitzacions terroristes», entre les quals va fer referència als Germans Musulmans, l'Estat Islàmic (EI) i Al-Qaeda.

Riad va anunciar aquestes mesures al mateix temps que Egipte, on van governar els Germans Musulmans fins al cop militar de juliol de 2013, que va portar al poder les actuals autoritats, que van declarar terrorista l'agrupació islamista. El Govern del Caire va acusar una vegada més Qatar de donar suport als terroristes i d'intervenir en els «assumptes interns» d'Egipte i els països de la regió de forma desestabilitzadora.

Per la seva banda, la UEA es va unir posteriorment al boicot diplomàtic per «salvaguardar els interessos» dels seus aliats del Golf Pèrsic i també tancarà l'espai aeri i els ports marítims als avions i vaixells de Qatar, als quals els va donar un termini de 48 hores per abandonar el país. Així mateix, va demanar als seus ciutadans que no viatgin, transitin o romanguin a Qatar i als nacionals de Qatar residents o visitants que surtin de la UEA en un termini 14 dies.

El petit regne de Bahrain va seguir els passos presos pels seus veïns i, a més de trencar les relacions diplomàtiques, tancarà les seves fronteres i espais aeri i marítim en les properes 24 hores. Bahrain va assegurar que les «pràctiques perilloses» de Qatar no només s'han limitat al regne, sinó també «als nostres països germans».

Finalment, el Govern libi aliat del Caire i el Govern iemenita aliat de Riad es van unir al desafiament contra Qatar, que també ha estat expulsat de la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita que intervé al Iemen a favor de Hadi i en contra de els rebels hutíes. Aquests últims, avalats per l'Iran, van dir a través de la seva pàgina de Facebook que «condemnem les accions dirigides contra Qatar i estem preparats per cooperar amb ell».

El conflicte iemenita és un dels molts assumptes en què tindrà repercussions la ruptura de relacions amb Qatar, que aprofundeix la divisió entre els aliats àrabs sunnites i aquells que no es troben sota el paraigües de l'Aràbia Saudita i mantenen millors relacions amb el seu acèrrim enemic del golf, l'Iran.

Trànsit aeri afectat

A més dels conflictes regionals, en els quals Qatar intervé de forma indirecta, la decisió afecta en primer lloc al trànsit aeri a la regió, que és un important nus de connexions entre Europa, Àfrica i Àsia.

La companyia Qatar Airways va detallar en un comunicat emès a la seva pàgina web que els vols a l'Aràbia Saudita han quedat suspesos, mentre que els vols a Egipte, EAU i Bahrain ho seran avui, després que siguin operats els darrers viatges cap i des d'aquests tres destins. Qatar Airways va oferir a tots els seus clients una ruta alternativa o la devolució del cost del bitllet aeri.

Per la seva banda, la companyia dels Emirats Etihad Airways, amb seu a Abu Dhabi, va informar que els seus avions no volaran «fins a nou avís» a Qatar a partir d'avui, igual que l'aerolínia egípcia de bandera Egyptair.

Aquesta nova crisi diplomàtica amb Qatar té lloc després que el Govern d'aquest país denunciés una campanya mediàtica contra l'emirat, l'agència oficial de notícies del qual va ser piratejada i va divulgar declaracions atribuïdes a l'emir Tamim bin Hamad al-Thani, que van causar un important malestar en els països del golf.

Prem per veure més contingut per a tu