La plataforma cívica Actúa, que lideren l'excoordinador d'IU Gaspar Llamazares i el jutge Baltasar Garzón, s'ha inscrit en el registre de partits del Ministeri d'Interior, una decisió instrumental per evitar que la marca sigui utilitzada, però sense descartar la possibilitat d'optar a les eleccions de 2019.

Llamazares va confirmar la inscripció el 3 d'agost d'Actúa com a partit per raons «instrumentals», perquè «aquí si no registres, et registren el nom», però també per raons «preventives». «No prejutgem si ens presentarem o no a les eleccions, però tampoc ens limitem», va explicar l'actual diputat autonòmic d'IU a Astúries.

Va afegir que, des del punt de vista polític, «queda un camí molt llarg per recórrer», en el qual, després del tràmit formal del registre, Actúa primer ha de decidir si vol transformar-se en partit polític. En cas que sigui així, va continuar, ha de determinar quin tipus de força política vol ser, perquè, segons la seva opinió, tant les velles formes de partit com les noves estan «molt qüestionades».

I no serà fins d'aquí a dos anys, quan finalment es decideixi si es presenta com a partit a les eleccions o si s'opta per una política d'aliances més àmplia. «Depèn en bona part de l'evolució de la pròpia esquerra», va assenyalar Llamazares.

«Potser les polítiques i les formacions polítiques de l'esquerra són tan inclusives i tan amables que no és necessari», va ironitzar Llamazares, tot afirmant que no té perquè haver-hi cap incompatibilitat amb IU.