L'autòpsia de l'exmilitar bosni-croata Slobodan Praljak, que es va suïcidar dimecres a la sala del Tribunal Penal Internacional de la Haia, és la «màxima prioritat» dels investigadors i es realitzarà en el menor temps possible, segons va anunciar la fiscalia holandesa. A més, la fiscalia va afegir que que s'ha trobat un «producte tòxic i mortal» al pot del qual va beure l'exgeneral segons després d'escoltar la seva condemna a 20 anys per crims de guerra.

Praljak va ser condemnat juntament amb altres cinc líders bosni-croats per haver organitzat una campanya de terror i neteja ètnica contra musulmans a l'oest de Bòsnia que, segons el TPII, va ser planejada i executada en complicitat amb els governants croats de llavors.

«La investigació s'orienta cap a la qüestió del suïcidi assistit» i sobre «la violació» de la reglamentació relativa a les substàncies mèdiques, va explicar la fiscalia holandesa. Praljak havia estat des de l'any 2004 sota arrest i era molt probable que sortís de presó d'aquí a uns mesos, en complir els dos terços de la seva condemna necessaris per poder obtenir la llibertat.

Les preguntes giren ara sobre com Praljak va poder aconseguir el verí tot i la forta custòdia a la presó i la seguretat dins el tribunal. Segons l'advocat Erik Kok, que va treballar com a assistent legal al TPII durant sis anys, és molt difícil evitar que un reclús obtingui «drogues o telèfons mòbils» dins de la presó.