Segueix-nos a les xarxes socials:

El Govern garanteix que «mai» hi haurà contrapartides per a ETA

Urkullu demana a la banda que a la declaració definitiva del seu final «tingui en la mateixa consideració totes les víctimes». Pedro Sánchez destaca que «la democràcia ha derrotat ETA»

El Govern garanteix que «mai» hi haurà contrapartides per a ETAeuropa press

El Govern va assegurar que «mai» hi haurà contrapartides amb la banda terrorista ETA després del comunicat previ a la seva pròxima dissolució, i va reiterar que l'organització ha estat «derrotada» per tots els espanyols i gràcies a l'esforç dels cossos i forces de Seguretat de l'Estat i l'imperi de la llei. «Puc assegurar rotundament que aquest Govern mai, ni abans, ni ara, ni després, farà cap contrapartida a ETA», va afirmar el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, assenyalant que «cap espanyol» té dubtes de la posició de l'Executiu.

Per al ministre portaveu, el comunicat en què reconeix «el dany causat» i la seva responsabilitat en un «patiment desmesurat» suposa una derrota «sense pal·liatius» per a l'organització terrorista. Va atribuir aquesta derrota a «tots els espanyols», especialment a «l'esforç dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat», a «la força de la llei», «l'acció dels jutges», i a «la cooperació internacional», posant en valor la figura de l'euroordre.

Méndez de Vigo va enviar un missatge a les víctimes d'ETA assegurant que el «primer sentiment» del Govern és cap al col·lectiu que va patir la «barbàrie» del terrorisme. I davant la distinció que fa el comunicat d'ETA, que demana perdó només a aquelles víctimes «que no tenien una participació directa en el conflicte», el ministre va assenyalar que el Govern «no consentirà que es canviï el relat» sobre el terrorisme al País Basc perquè «es parli d'uns i altres».

Per part seva, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar a ETA que en la declaració definitiva del seu final «tingui en la mateixa consideració totes les víctimes» i «reconegui el dany injust causat per la seva activitat». Urkullu va recordar que no té «per costum valorar» comunicats d'ETA com el fet públic ahir, que va considerar «un pas més en el que és un exercici per fascicles» que «ve a omplir» el comunicat efectuat amb motiu de l'Aberri Eguna. Va afirmar que li agradaria que «el final tingués un component de fonamentació ètica, a més dels components que en els comunicats d'ETA s'observen».

Paral·lelament, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va valorar positivament el comunicat d'ETA, tot i reconèixer que arriba tard. Va destacar que la «democràcia espanyola ha derrotat ETA» però va lamentar que es tracta d'una «victòria amarga que ha deixat mols caiguts innocents».

El líder del PSOE no va voler valorar si la banda terrorista ha fet diferències entre víctimes i va dir que, tot i la «prudència», espera que sigui el «punt i final». Segons Sánchez, el repte és que ara es pugui «escriure la història en base a la veritat». «Cal explicar a les generacions futures que hi va haver una democràcia atacada per un totalitarisme com el d'ETA», va explicar.

Preguntat per si considera que hi ha d'haver algun gest del Govern espanyol cap als presos etarres, va ser taxatiu. «El Govern el que ha de fer és aplicar la llei, i punt», va manifestar. També va reconèixer la tasca de les darreres dècades per acabar amb ETA, però va destacar que l'expresident José Luis Zapatero, l'exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i l'exlehendakari Patxi López van «culminar la tasca».

Els demòcrates, «vencedors»

El president de Cs, Albert Rivera, va afirmar que l'«únic perdó que pot tenir ETA és dissoldre's i entregar-se» i va afegir que han de saber que no hi ha hagut un «conflicte» sinó «vencedors, els demòcrates, i vençuts, els terroristes». Rivera va afegir que «mai vencerà el relat» de la banda terrorista, i per això els va recriminar que «no hi va haver un conflicte ni una guerra, sinó persones innocents assassinades», com tampoc hi va haver «víctimes de primera i de segona ni danys col·laterals».

«ETA ha de saber que els hem derrotat perquè no ens pleguem davant el pla totalitari i separatista que tenien», va declarar. El líder de la formació taronja va tenir un record per a les víctimes, les seves famílies i els servidors públics que han treballat en la lluita antiterrorista.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que «reconèixer el dany i el dolor causats és un pas cap a la consolidació de la pau i de la normalització política». «Encara que arribi tard, la dignitat de les víctimes requeria aquest reconeixement. Ni la violència ni l'excepcionalitat han de tornar mai a condicionar la política», va afirmar en un missatge a Twitter.

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va afirmat que la declaració feta pública per ETA és un «fet històric sense precedents» i una «contribució definitiva a la pau, a la convivència i a la reconciliació». Otegi va assenyalar també que el comunicat suposa una interpel·lació «a tothom».

Prem per veure més contingut per a tu