Els primers turistes van començar a arribar ahir a l'illa indonèsia de Lombok després del terratrèmol de magnitud 6,9 que diumenge passat va causar 131 morts, més de 1.400 ferits i 156.000 desplaçats. Les tasques de rescat continuen entre els enderrocs de les llars i algunes mesquites derruïdes, principalment en el nord de l'illa, mentre que desenes de milers de damnificats esperen l'arribada d'ajuda a les zones més remotes.

Però molts hotels i establiments funcionen amb normalitat, principalment al centre i sud de Lombok, una illa d'uns 4.500 quilòmetres quadrats situada a la regió central d'Indonèsia, prop de la turística Bali. Amb prou feines quedaven una vintena del més d'un miler de turistes que acampaven des de dilluns a l'aeroport de Lombok amb l'esperança d'agafar un vol a Bali o Jakarta.

Després dels primers moments de pànic, part dels viatgers han anat sortint en vols o vaixells i uns altres es van allotjar en hotels a esperar que sortissin els seus avions. «La situació és molt millor i operem gairebé amb normalitat. Comencen a arribar nous turistes a Lombok, encara que menys que abans», va dir Faik Fahmi, director de l'empresa estatal Angkasa Pura I, que gestiona els aeroports de Lombok i Bali. Els morts són tots indonesis i 78 van morir al nord de Lombok.