El Ministeri d'Hisenda ha acceptat, en el marc de les negociacions amb Units Podem, analitzar l'impacte de la pujada de l'Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF) a les rendes superiors als 150.000 euros anuals, segons fonts del departament que dirigeix María José Montero. No obstant això, el Ministeri va informar que manté la idea de «no tocar» l'IRPF. En aquesta línia, va deixar clar que acceptar parlar de mesures per a rendes superiors a aquest import «no vol dir que s'hagi de fer ni de bon tros».

Aquesta primera presa de contacte entre l'Executiu de Pedro Sánchez i Units Podem per tractar l'augment de la fiscalitat en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de l'any que ve va acabar sense cap acord concret, tot i que amb la predisposició d'Hisenda a estudiar una possible pujada fiscal a rendes que superin els 150.000 euros.

Després de la reunió, el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, va afirmar que la seva formació li ha explicat al Govern que Espanya té «molt marge» en comparació amb Europa per fer que les grans fortunes i corporacions paguin una major imposició i contribueixin així «amb més generositat» a l'Estat de Benestar espanyol.

En aquest sentit, Echenique va assenyalar que se li ha traslladat a l'Executiu que en els trams més alts hauria d'haver-hi una modificació, perquè «no té sentit que una persona que guanya 60.000 euros l'any pagui el mateix percentatge d'IRPF que una persona que guanya 120.000 euros». «És de sentit comú i esperem que puguem arribar a un acord en aquest punt», va assegurar.

Per la seva banda, el responsable de polítiques econòmiques d'Izquierda Unida, Carlos Sánchez Mato, li va traslladar al Govern que hi ha «marge d'actuació» en l'IRPF i que posar graons a les rendes «elevadíssimes» a Espanya sí que tindria potència recaptatòria.