El president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat al capdavant del Ministeri de l'Interior a Christophe Castaner, fins ara secretari d'Estat de relacions amb el Parlament i considerat una persona de plena confiança del mandatari, al qual va donar suport des dels inicis de la seva aventura política .

L'Elisi ha confirmat aquest dimarts, després de diversos ajornaments, la llista de ministres que acompanyaran a Macron en aquesta nova etapa, amb la qual el president espera superar la crisi derivada de les sortides de grans noms del seu Govern com Nicolas Hulot (Transició Ecològica) i Gérard Collomb (Interior).

La sortida de Collomb ha desencadenat una remodelació més àmplia que inclou l'ascens de Castaner, que passarà a ocupar el buit que ha deixat vacant Collomb. L'acompanyarà com a número dos Laurent Nunez, fins ara al capdavant de la Direcció Nacional de Seguretat Interior (DGSI), segons una nota de la Presidència gala.

Castaner, de 52 anys i orígens polítics conservadors, ja va rebre al novembre de 2017 l'encàrrec d'estar al capdavant de La República en Marxa (LREM), el partit fundat per Macron. El president també li va encomanar ser portaveu del Govern en la seva primera etapa.

Canvis continguts

La llista de sortides coneguda aquest dimarts queda completa amb canvis en diversos ministeris més, entre ells el de Cohesió Territorial, on s'incorpora Jacqueline Gourault. L'ara ministra formava part de l'equip d'Interior comandat per Collomb fins a la seva sortida.

L'equilibri polític de Macron, que ha incorporat a persones de diferents procedències a les seves files, es fa evident també a la resta de nomenaments, ja que els nous ministres de Cultura, Franck Riester, i Agricultura, Didier Guillaume, van arribar a la primera línia de mà d'Els Republicans i el Partit Socialista, respectivament.

El nou secretari d'Estat de relacions amb el Parlament, càrrec que fins ara ocupava Castaner, ha recaigut en Marc Fesneau, president del grup del Moviment Demòcrata (MoDem) a l'Assemblea Nacional francesa.

La llista de noms, en qualsevol cas, no planteja un terratrèmol polític en el si del Govern, on seguiran pesos pesants com Bruno Le Maire, titular de Finances, i Jean-Yves Le Drian, en Exteriors.